Майсторите сравняват - закупуване на готов имот срещу ново строителство?

Публикувано на 29/06/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 29/06/2017 | Видяно 6 706 пъти

Закупуването на нов имот е радостно събитие за цялото семейство, което обаче често е обвързано с непрестанно лутане между различни локации и варианти за конструкцията. В повечето случаи вие най-добре можете да прецените дали да заложите на стара къща, издържала изпитанията на времето, или да предпочетете новото строителство, съобразено изцяло с вашите желания и модерни технологични решения. Въпреки това обаче, опитните специалисти в най-големия форум за домашни ремонти „Направи сам“ ви показват няколко ключови аспекта от подобно начинание, върху които си струва да помислите, преди да вземете окончателно решение. Помощ от опитен професионалист за построяването на вашия нов дом пък можете да откриете в MaistorPlus!


Започнете с местоположението и имотите в съседство

Местоположението на терена е от изключителна важност, когато се колебаете между това дали да закупите готова къща или да се захванете с ново строителство. На първо място вземете предвид собствените си представи за готовия проект – дали той се намира в китно селце, далеч от градския шум или пък е разположен в краен квартал на вашето населено място, така че пътуването до работа да бъде бързо и удобно? Вземете предвид и вече изградената инфраструктура, както и имотите в съседство. Опитните майстори от форума съветват да си направите поне няколко опознавателни разходки в квартала по различно време от деня, така че да придобиете възможно по-точна представа за обстановката, нивото на шума, трафика и всичко останало, което би повлияло на качеството на живот в новата ви къща.

Виж още: Страхотно жилище, отдадено на удивителния африкански стил в интериора


Планирайте прецизно бюджета си

Бюджетът е може би най-важният фактор при избора между закупуване на съществуваща постройка и цялостно изграждане на нова къща. Макар на пръв поглед закупуването на старо строителство да изглежда по-достъпен вариант, в много случаи той би могъл да оскъпи значително инвестицията, особено ако се налага цялостен ремонт на конструкцията. От друга страна специалистите от най-големия форум за домашни ремонти напомнят, че дори при прецизно планиране, новото строителство крие риск бюджетът ви да се изчерпа още на ниво груб строеж. Ето защо е добре да предприемете подобно начинание, само ако разполагате с достатъчно време, средства и най-вече алтернативно място за живеене, в което можете да се нанесете, в случай че строителството продължи по-дълго от очакваното.


Потърсете помощ от геодезист за оценка на терена

Един от най-добрите майстори във форума egomen66 изтъква важността от предварителното проучване на терена, преди неговото закупуване и съответното започване на строежа. Пропускайки тази стъпка, рискувате да си навлечете много главоболия на по-късен етап, когато строителството вече е в ход и вие сте инвестирали солидна сума в закупуването на терена и материалите. В този смисъл изпълнителите във форума съветват да потърсим помощ от квалифициран геодезист, който да оцени състоянието на терена и да даде експертно мнение по отношение на новото строителство:

  • „Ако можеш проучи съседните къщи - с какви основи са, колко са дълбоки. Разкопай на различни точки в терена, да се ориентираш за пластовете. На каква дълбочина ти излиза твърда почва?“ – продължението на тази дискусия, а и още много други съвети, свързани с ремонта на дома, можете да откриете тук.

Виж още: Какво трябва да знаете за студените покриви


Преценете колко мащабен ще бъде ремонтът на старата къща

Както майсторите изтъкват неведнъж, при закупуването на стара къща огромно значение има нейното състояние. Тук е задължително да се допитате до професионалист, който да установи дали е необходимо да се направи единствено освежителен ремонт на къщата или трябва да се подменя покривната конструкция, подовата настилка и други елементи, които допълнително оскъпяват проекта. Необходимо ли ще е да се направят мащабни промени по къщата и разпределението на пространството, които да я пригодят за обитаване спрямо нуждите на вашето домакинство и доколко са възможни за реализиране те? Отговорите на тези въпроси могат да ви насочат към това доколко реалистични са представите ви за обновяване на съществуващата къща, както и дали бихте могли да адаптирате желанията си към бюджета, с който разполагате.

Виж още: „Умни” покриви, които ще заместят обикновените керемиди


Сглобяема къща или монолитно строителство?

Макар ремонтирането на съществуваща къща в много случаи да е по-евтино в сравнение с новото строителтво, последното има някои безспорни предимства, които го правят предпочитан вариант за много домакинства. Най-големият плюс на новото строителство си остава възможността да направите всеки детайл по ваш вкус и съобразно нуждите на вашето семейство. Дали къщата ще разполага с една, две или дори три спални или бани, както и дали ще бъде на един или два етажа, колко голяма ще бъде градината и какъв тип да бъде покривът – всички тези аспекти от изграждането на новата конструкция обаче трябва да бъдат обсъдени с опитни професионалисти, които да ви посъветват за типа строителство и разпределението на пространството. Включете се в дискусията за това дали да изберем монолитно строителство или модерните сглобяеми къщи, като се запознаете с мненията и опита на потребителите във форума.

Квалифицирани специалисти за своя проект пък ще откриете в MaistorPlus, като пуснете безплатна заявка още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ivvesstroi
Покривни услуги, София
69 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта