7 съвета как да направите сами истинска промяна в кухнята

Публикувано на 17/03/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 21 807 пъти

Лятото е вече на прага ни и е време за свежа промяна! За да разцъфне домът ви с нов красив облик, започнете първо от любимата стая на всяка домакиня, а именно - кухнята. Преобразяването й обаче не е лесна задача, особено ако бюджетът ви притиска. Смяната на подовата настилка или кухненските шкафове са един от начините да разнообразите вида й, но със сигурност ще ви отнеме повече време и пари. За да ви улесним в тази задача, ние ви предлагаме 7 лесни и приятни начина да направите сами истинска промяна в кухнята! Ако пък сте решени да я преобразите изцяло, намерете специалист за ремонт на кухня като направите безплатна заявка!


Лесна и бърза промяна на пода

Смяната на подовата настилка изисква най-голяма инвестиция при ремонт на кухнята. За щастие съществуват варианти за нейното по-лесно и евтино обновяване, като например изцикляне и лакиране на дървения под.


Заложете на удобни винилови планки

Съществува обаче още по-лесен вариант за истинска промяна в кухненския под и това са самозалепващите винилови планки. Те са издръжливи и могат да бъдат поставени както върху основа, така и върху съществуваща настилка. На вид наподобяват дърво и камък изключително добре, макар да са много по-лесни за почистване и поддръжка.

Виж още: Палети в кухненското обзавеждане


Правилното осветление ще преобрази вашата кухня

Всяка промяна в кухненското осветление рефлектира върху цялостното "настроение" на помещението. Прекалено приглушената светлина не е подходяща за тази стая на дома, тъй като тя не енергизира и далеч не улеснява приготвянето на вкусни ястия. От друга страна, прекалено ярката светлина е дразнеща за очите, независимо в кое помещение е инсталирана.


Изберете лампи с оригинален дизайн

Ето защо съвършенството се крие по средата-в симпатичните висящи лампи над барплота или кухненския остров, както и в кокетните стенни лампи. А за по-добра видимост при всяко кулинарно приключение-монтирайте осветителни тела и от долната страна на кухненските шкафове.


Освежете сами кухненските шкафове

Кухненските шкафове са първото, което прави впечатление в една кухня. Не винаги разполагаме с достатъчно средства да ги сменим изцяло, но затова пък знаем няколко хитри решения, с които да ги освежим. На първо време можете да промените лицевите им страни, като ги боядисате и отстраните неприятното скърцане при отваряне.


Дайте втори шанс на старите кухненски шкафове

Друг начин да внесете осезаема промяна е като смените изцяло износените врати на кухненския модул, но продължите да използвате самите шкафове. За да стане дизайнът на вашата кухня по-съвременен и приятен, може да смените част от вратичките със стъклени витрини или пък да оставите рафтовете "отворени" за красиви декорации и интересни кухненски джаджи.


Приберете всичко ненужно в килера

От всяко сухо и хладно помещение, разположено в близост до вашата кухня, може да стане удобен и функционален килер. За целта обаче ще са ви необходими здрави рафтове и добра организация. Какво я прави толкова важна? Много просто. Ако хаотично поставяте различни хранителни продукти в килера си, рано или късно тези, които остават затрупани най-отзад, ще станат негодни за консумация.


Кухненският остров и неговият неизползван потенциал

Поставянето на кухненски остров не само ще направи кухнята ви по-модерна, но благодарение на него, ще разполагате с повече място за съхранение. Размерът и височината му са определящи за цялостната организация на кухнята ви, защото ако той е по-голям, отколкото помещението позволява, дори преминаването покрай него ще бъде затруднено.


Шкафове или чекмеджета да изберем за кухненския остров?

Някои от кухненските острови разполагат с шкафове, подобни на тези на кухненския модул, но ние ви препоръчваме да заложите на чекмеджета. Те са много по-удобни и всичко, което ви е необходимо, ще ви бъде под ръка. Интересно допълнение към дизайна на кухненския остров е вградената поставка за бутилки вино, рафтовете за готварски книги и форми за сладки.


Спестете място със закачалка за съдове

Това предложение е лесен начин да съхранявате съдовете за готвене, без да взимат много място. Ако непосредствено над тях има вградени осветителни тела, те ще отразяват светлината и кухнята ви ще бъде дори по-добре осветена. Хитро, нали?

Виж още: Практични шкафове и чекмеджета в кухнята

 


Къде обаче да монтираме закачалката за съдове?

Монтирайте закачалката за съдове така, че да е далеч от изпаренията при готвене, за да не станат тиганите ви на петна. Също така тя не трябва да е прекалено висока, за да изпълнява основната си функция, а именно да позволява по-лесен и удобен достъп до вашите съдове.


Ламинираният плот е отново на мода

Той е лесен за почистване, доста по-евтин, а вече и създаден с грижа за природата. Що е то? Ламинираният плот, разбира се. Макар да ни е познат от много години и някои да смятат, че вече е демоде, той съвсем не е за изхвърляне.


Какво още трябва да знаем за ламинирания плот?

От гледна точка на дизайна, ламинираният плот се предлага в много цветове и текстури, а ръбовете му могат да се оформят по предпочитан от клиента начин. Той е устойчив на високи температури и замърсявания, но прекалено сериозните драскотини, вдлъбнатини и обгаряния не могат да бъдат отстранени. Някои кухненски промени изискват намесата на специалист за постигане на съвършен резултат, затова заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно. Разгледайте оферти и отзиви от различни майстори и изберете подходящия професионалист за създаване на мечтаната кухня!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта