6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки

Публикувано на 13/04/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 14/04/2020 | Видяно 55 889 пъти

Гостоприемните домакини отделят време и внимание не само на приготвянето на вкусните ястия, но и на тяхното красиво и стилно поднасяне. Ето защо днес ще ви покажем кои са тънкостите при сервирането на различни видове разядки в удобно плато. На пазара ще откриете подобни продукти от порцелан, дърво и дори камък, така че да паснат на всеки вкус и интериор. За качественото обзавеждане на кухнята пък се доверете на опитни професионалисти, които да открият удачния вариант за вашия дом и бюджет!


Не натрупвайте разядките върху платото

Изключително важен съвет е да не изпадате в крайности при аранжирането на плато с разядки – то не трябва да бъде нито твърде семпло, нито претрупано. Независимо дали ще заложите на класическото плато със сирена или пък ще изпробвате някоя по-интересна алтернатива, ключът към успеха се крие в балансираното поднасяне. Опитните готвачи твърдят, че е по-добре да освежите платото няколко пъти по време на вечерята, като добавяте допълнителни разядки, отколкото да ги натрупате на огромни купчини още в самото начало.

Виж още: Как да приготвим най-вкусния сладолед с удобни пособия у дома


Ключът към аранжирането на класическо плато със сирена

Платото със сирена е класическа идея, която обаче крие и някои тънкости. На първо място запомнете, че никога не трябва да режете различни видове сирена с един и същи нож. Така вкусовете ще се смесят и техният чар напълно ще се изгуби. Специалистите съветват също да сервирате сирената на стайна температура, както и да бъдете особено внимателни при нарязването на меките видове от тях. От гледна точка на подреждането им, можете да използвате доказано успешния принцип на часовниковата стрелка –  поставете сирената от най-крехките към тези с по-натрапчив вкус.


Перфектна идея за лятото - плато с пресни зеленчуци

Свежите зеленчуци са задължителен елемент от всяка богата трапеза. Ето защо е важно да ги поднесем с вкус и усет към детайлите. За целта подберете подходящ сос по избор и го поставете в средата на удобно плато, в отделна купичка. Около него започнете да изграждате пластовете зеленчуци, като започнете с марули и надграждате в кръг от по-едрите към дребните зеленчуци. Единият вариант тук е да ги оформите като „слънце“, редувайки тънки резенчета морков или краставица например, или пък да обособите отделни зони с различен тип зеленчуци върху платото.

Виж още: 8 фантастични освежаващи коктейла, които да опитате това лято


Страхотно плато с колбаси за ценители

Опитните готвачи съветват да се спрем на колбаси от един и същи тип или регион, когато аранжираме плато с тях. Целта е да се създаде разнообразие от вкусове, които обаче са възможни за съчетаване помежду си. В този смисъл те съветват също да нарежете колбасите на възможно по-тънки резенчета, както и да оформите различни групи върху чинията. Към подобно плато може да поставите купичка с маслини или панерче с хрупкави франзели, а защо не и няколко вида пресни зеленчуци?


Сервирайте хрупкавите хлебчета отделно

Готвачите спорят по въпроса дали хлебчетата трябва да се сервират отделно от платото – според някои, ако разполагате с достатъчно площ, можете спокойно да подредите хрупкави крекери или франзели в единия му край. Други пък твърдят, че сервирането на тестени изделия върху плато със сирена например е проява на лош вкус и те задължително трябва да бъдат в отделна поставка за хляб. Този подход има и изцяло практична насоченост – ако част от мезетата останат недокоснати, можете да увиете платото в прозрачно фолио и да го съхраните в хладилника, без да се притеснявате от досадните хлебни трохи.

Виж още: Направете си истински празник на сирената с подходящите ножове!


За десерт - цветно и неустоимо вкусно плато със свежи плодове

А ето и идея, с която наистина ще впечатлите приятно своите гости! Поднесете им плато със свежи плодове или вкусни сладкиши, които ще бъдат перфектният завършек към всяка прохладна лятна вечер. В първия случай специалистите съветват да положите пласт от лимонови листа върху дървеното плато, а отгоре да групирате различните видове плодове. Особено красиво ще се получи, ако подберете плодове, които, подредени върху чинията, да образуват преливащи цветове. Колкото до сладкишите, опитните готвачи напомнят да добавите към тях по няколко ягоди или малини, така че да се създаде разнообразие от вкусове!

Още експертни съвети за ремонта и поддръжката на кухнята пък ще получите от опитни професионалисти, като пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още сега!


Тагове:

Кухня

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
37 извършени проекта