Факторите при обзавеждането на стаята за най-малките

Публикувано на 03/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 04/06/2019 | Видяно 2 182 пъти

Обзавеждането на детска стая за най-малките - от новородени до 3-годишна възраст е задача изцяло на родителите. Докато по-големите деца могат да участват в избора, в най-крехка възраст това за тях трябва да сторят най-близките им хора. Как трябва да изглежда една детска стая?Имайте предвид основните неща - в това помещение малкото дете не само ще спи и играе, но трябва да има и занимания като учене например, и да е уютно, безопасно и комфортно.

Ако сте заети с останалите приготовления преди появата на новия член на семейството, немалкият избор от интериорни дизайнери, който имате сред регистрираните в нашия сайт, ще ви е от голяма полза.


Избор на цвят и стил

Цветовата гама пряко зависи от възрастта на детето. За новородените психолозите препоръчват оформление в меки пастелни тонове. Изберете бяло, бежово, светлорозово, нежносиньо, светлосиво или бледомаслилено.

  • Децата, които тепърва привикват към околното пространство, не трябва да бъдат дразнени от твърде ярки краски. След това вече същите тези интензивни цветове ще помогнат на малчугана да навлезе в света и ще помогнат за развитието му.
  • За да не правите ремонт след две години, дизайнерите препоръчват да изберете интериор, който лесно се поддава на корекции. Декорирайте светлите стени с пъстри рисунки, слагайте смели тонове в малки мебели - жълти, зелени, червени, оранжеви, виолетови, изумрудени и тюркоазени.


Изберете легло с перспектива

Подберете леглото така, че да може да го използвате в първите три години. На пазара се предлагат функционални модулни решения, при които детската кошара лесно се трансформира в детско легло, при непбходимост. Препоръчваният материал за тази мебел е дърво, а след като бебето порасне достатъчно, просто махнете преградата.

Отделете време за избор на матрака, вече има десетки възможности в това отношение. При по-малка детска стая се спрете не легло с шкафове, където да събирате дрешки, играчки и друго.

Виж още: Необходими подобрения в дома след появата на бебе


Съвети за избора на мебели

Основното при избора на мебели за деца до 3 години е да са красиви и безопасни. Избягвайте масивните секции, търсете модулни системи, които да съчетавате по различен начин с годините. В бебешката стая имате нужда главно от:

  • Масичка и стол.
  • Гардероб - отново обърнете внимание да не е масивен, но достатъчен да събира всичко.
  • Маса за повиване и стол за хранене - имайте предвид, че след година няма да се нуждаете от тях.
  • Малък шкаф с чекмеджета за събиране на малки вещи и играчки.
  • Рафтове, които могат да служат за поставяне на декоративни елементи.


Осветление и декорация

Детската стая трябва да е светла, но не твърде. Ако е с южно изложение, е препоръчително да имате перде, за да не пада директна светлина, особено при новородените. Изберете няколко различни източника на осветление. Освен централната лампа на тавана, сложете свободностояща или настолна такава. Не се препоръчва детето, докато е още съвсем малко, да спи в пълен мрак.

Ключовото в декорацията - безопасността. Меки възглавници, меки постелки, както и играчки ще придадат уютен вид. Текстил от естествени материали и лесни за почистване материи също са добре дошли.

Обзавеждането на детската стая е сериозна отговорност, но и едновременно - едно от най-приятните задължения на бъдещите родители. Ремонтът, изборът на мебели, интериорът могат да са трудоемка задача, затова каталогът ни с регистрирани специалисти идва на помощ в точния момент - преди голямата радост да пристигне у дома! Направете безплатна заявка, сравнете получените оферти и изберете най-доброто сред предложенията. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта