Беседка в градината – оазис с уют, комфорт и свежест

Публикувано на 04/07/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 219 пъти

Красивата дървена беседка крие в себе си вълшебната сила на природата. Тя дава топлина и комфорт, поради което е много популярна при оформление на градинското пространство. Дървото е сравнително удобен строителен материал за използване - с него може да  се построи такава конструкция с абсолютно всякаква форма, стига да са налице подходящи умения. В случай обаче че се съмнявате в уменията си на дърводелец, съветът ни е да потърсите такъв сред регистрираните в нашия сайт професионалисти, които наистина ще се справят по-бързо и лесно с тази задача.

Всички видове беседки са разделени на 4 основни категории според предназначението им. В същото време конструкцията на беседката може да се променя според обстоятелствата. 


Кои са 4-те основни вида беседки?

И така - време е да обърнем внимание на този тип конструкции за релакс в градината:

  • Беседки за усамотяване и релакс. Те са немного големи, направени изцяло от дърво. Там човек може да медитира или да чете книга. Тази беседка може да се превърне в място за интимни срещи далеч от очите на любопитните хора.
  • Беседки като заслон. Подобен тип са разположени в планински местности и човек може да се спаси в тях от изливащия дъжд и парещото слънце. Или пък да похапне в тях, ако си носи храна за из път.
  • Беседки – наблюдателна кула. Те са наистина като кули от дърво. Обичайно са разположени на високи места или край езера и от тях може да се наблюдава красивата природа.
  • Беседки за събиране на компания за парти. Става дума за по-големи дървени конструкции, в които може да се организира приятелско парти. Те са с доста големи размери (ако собственикът има много приятели). Задължителните елементи тук са дървена маса и пейки, а в някои случаи, и столове. В близост до нея може да има и барбекю. Такива беседки са чудесни за вили и селски къщи.


Дървените беседки като в приказките на братя Грим

Дървените беседки могат да ни изненадат с формата, в която са изработени:

  • Например, някои са под формата на навес. Най-лесният начин да се организира такава беседка като място за почивка и забавление е просто да се покрият прилежащите към къщата зони и да се сложат необходимите мебели.
  • Според експертите, кръгли форми най-често се избират за беседки от дърво, те са много изящни и красиви – като излезли от приказките на братя Грим. Наистина са романтични и предразполагат към задушевна атмосфера.
  • Понякога конструкцията на беседките е правоъгълна. Това е най-практичният вариант за всякакъв вид сгради и беседката не е изключение. Удобен вариант, както като конструкция, така и за приложение.
  • Многоъгълната беседка е доста сложна за изпълнение от дърво, но пък е красива. Такива беседки винаги изглеждат необичайни и елегантни, което допринася за цялостния дизайн на ландшафта.

Прочетете още: Уютни беседки за приказна градина


В какво се крие красотата на дървените беседки?

Да си представим: летен ден, а в дълбините на градината се откроява елегантна беседка: семпла, дървена и чудно красива. С външния си вид тя създава усещане за спокойствие, предразполага към почивка и релаксация.

Съвременните беседки се различават по дизайн, като някои от тях играят ролята на летни кухни, а други - са чудесни за уединение с книга. Но те могат и да са за специални поводи, например, сватба, рожден ден, годишнина от сватбата. Но каквито и да са функциите им, всички те са изразителна украса на градината. Благодарение на използвания дървен материал, те са са не само артистични и декоративни, но и многофункционални универсални структури.


Не е ли време да имате красива беседка от дърво?

Защо е хубаво беседката в градината да е от дърво? Запомнете: дървесината е универсален материал за строителство, защото е:

  • лесна за проектиране и сглобяване;
  • с ниска цена на материала;
  • с висока степен на надеждност и дълготрайност (при условие че се обработва дървото предварително);
  • с възможност за използване на лека основа.

В същото време тази дървена конструкция има необходимост от постоянни грижи, понякога е наложително да се зазимява и, разбира се, трябва да се пази от възникване на пожар, както и от ръзлични паразити и насекоми.

Въпреки че беседката може да бъде построена собственоръчно в двора само за няколко дни, то е по-добре да се доверим на професионалисти за максимално добър резултат. Такива лесно ще откриете сред регистрираните дърводелци в платформата на MaistorPlus. Достатъчно е да направите безплатна заявка, да сравните офертите, които ще получите в отговор и сами да прецените с кого измежду кандидатите бихте искали да работите. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта