Садене на цветя от семена – всичко, което трябва да знаете

Публикувано на 27/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 17 151 пъти

Предизвикателство е да се сдобиеш с красива цветна градина, независимо дали само на балкона или в обширен двор. Когато научите тънкостите на саденето на цветя от семена, пред вас ще се разкрият много повече възможности. Имайте предвид, че е нужно повече търпение отколкото да използвате готови разсади или луковици. Хубавите неща искат време. Семената обаче имат доста сериозно предимство - освен че изборът при тях е по-голям, те са и по-изгодни. В следващите редове ще научите основните стъпки, от които да започнете. В края ще разполагате с една прекрасна цветна градина! Ако имате нужда от помощ в начинанието, регистрираните в сайта ни градинари са готови да ви съдействат.


Подходящото време за садене на цветя от семена

Времето на засаждане на цветята е много важно. Трябва да се знае, че те са готови за полагане в открита почва едва когато са достатъчно силни и са изградили коренната си система. Ключовото е дали семената, които сте избрали, са за едногодишни или многогодишни цветя.

  • Засаждане на едногодишни цветя от семена: те зависят изцяло от това доколко са устойчиви на температурните влияния. Устойчивите на студ могат да бъдат засадени в почва с температура до -4 градуса. Тези, които имат някакъв толеранс, трябва да се положат в малко по-топла почва, но могат да издържат и на лек студ. Обичащите топлина цветя не бива да бъдат засаждани преди температурата на почвата да е над 4 градуса. Възможно е да поставите тези цветя и в помещение, а след затопляне да ги пренесете навън.
  • Многогодишните цветя се садят или рано на пролет, или късно есента. Във втория случай това трябва да стане на закрито, за да се изгради системата на цветята до пролетта.

Предимствата на засаждането през есента са, че така по-лесно се осигурява нужната влага за развитието на растенията. Ако ги засаждате през пролетта, не забравяйте, че ще се нуждаят от доста грижи през лятото.


Подготовка за засаждането на цветя на открито

Подготовката е важна част от засаждането на цветя от семена на открито. Нужно ви е подходящо пространство, за да бъдат те здрави и красиви.

  • Разберете предварително какви размери достига растението, преди да вземете решение. Ако "задушите" тепърва набиращите сила стебла, рискувате да изгубите всички.
  • Не забравяйте, че можете и да плевите - по-малките могат да бъдат премахнати, за да има пространство за тези, които се развиват по-добре.
  • И най-важното - светлината трябва да е достатъчно. Повечето цветя имат нужда от поне 6 часа слънчева светлина на ден, или частична сянка. Това вече зависи изцяло от вида цветя, които сте избрали, затова се поинтересувайте, когато купувате семена.


Стъпките при засаждането на цветя от семена

Както вече споменахме - изборът на време е първата от тях. Когато засаждате едногодишни цветя, следвайте правилото на ротация - не поставяйте един тип растение на същото място в две поредни години.

  • Подберете подходящото време.
  • Подгответе почвата - гладка и равна - премахнете камъчета или по-големи парчета пръст.
  • Направете лехи или подходящи легла за семената.
  • Поставете семената в леглата им. Възможно е да ги пръснете по лехата, но след това трябва да изскубнете по-слабите растения и да оставите пространство на силните.
  • Покрийте със слой пръст, обогатена с подхранващи вещества, за да стимулирате допълнително растежа.
  • Полейте леко. Поддържайте почвата влажна, но без да прекалявате, за да не постигнете обратен ефект.


Ако цветята ви ще останат в саксии

Можете да садите цветя от семена и в дома си, на балкона. Тогава ще трябва да изпълните следните условия, след като вече сте засадили растенията в началото в по-малък съд и имате резултат:

  • Пренесете в подходяща за бъдещите размери на цветята саксия. За предпочитане е да изберете предлаганите на пазара миксирани почви, а не такава от градината. В тях има всички вещества, необходими на растението особено много в тази фаза. Поставяйте цветята или в самостоятелна саксия, или минимум на 5 сантиметра едно от друго.
  • Внимателно с поливането - опитайте да не поливате директно в самото растение.
  • Заздравете засадените цветя - първия ден ги оставете на открито 4 часа, като следвате индивидуалните инструкции - директно слънце, лека сянка или пълна сянка. Втория ден ги оставете за 6 часа, третия - за 8, преди да ги изнесете навън за постоянно.


Удовлетворението да видиш как пониква живот

Безспорно, след прочетеното дотук, стана ясно, че саденето на цветя от семена не е лесна задача. Това обаче не бива да ви спира! Удовлетворението от крайния резултат - да видиш как пониква живот - е още по-голямо. Следвайте правилата и не забравяйте, че грижите и вниманието винаги ще ви се отплатят в оформянето китна цветна градина.

Ако разполагате с по-голяма градина, винаги на линия за помощ в избора на растения и тяхното засаждане и отглеждане са озеленителите в MaistorPlus. В случай, че имате своята идея как да изглежда това цветно пространство, можете да заявите напълно безплатно проект, който да оживее под техните и вашите очи и ръце. Ще имате възможност да изберете най-добрата от няколко изпратени ви оферти, предварително да разгледате бизнес профилите и рейтинга на кандидатствалите изпълнители. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иван Сулев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
13 извършени проекта