Най-непретенциозните цветя за двор – ето какво съветват градинарите

Публикувано на 22/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 27 747 пъти

Всеки собственик на къща или вила се чуди какви цветя за двора си да избере, за да може градината му през цялата година да е пъстра и красива. И тук на помощ идват многогодишните растения, които спомагат за създаването на уникално дворно пространство с течение на времето. Наистина непретенциозните дългоцъфтящи насаждения са незаменими, те са като великолепна картина, създадена от градинаря. При правилен избор на култури, грижата за цветята няма да отнема много време и в двора от ранна пролет до късна есен ще има пъстър цветен килим. За съвет може да се обърнете към озеленителите, регистрирани в MaistorPlus, които ще дадат ценни съвети по въпроса.


Има ли непретенциозни растения, които са готови да цъфнат още през първите топли дни?

Дворното пространство може да грее в красиви цветове още от пролетта. Да, зимуващите луковични култури са формирали основите на пъпките от есента, а през пролетния сезон те са първите, които осветяват цветните лехи с всички нюанси на дъгата.

  • Минзухари. След стопяването на снега се появяват венци от минзухари в синьо и жълто. Растенията с височина от 7 до 15 см цъфтят от март до май. Засаждането на луковиците става в периода от август до септември. За минзухарите са добри осветени места или тези с частична сянка, например под короните на още неразцъфнали храсти или дървета. Ярките минзухари изглеждат страхотно в алпинеумите или в цветните лехи.
  • Лалета. Това са най-непретенциозните пролетни цветя. Днес на разположение на любителите на цветята има хиляди великолепни сортове. Въпреки това, не всеки знае, че тези дворни растения принадлежат към няколко вида, различаващи се както външно, така и по времето на цъфтеж. С лалета с височина от 10 до 50 см, може да се оформят разкошни цветни лехи. Цъфтежът на първите лалета започва през март, а има сортове, които цъфтят до края на май. Луковиците на лалетата се садят през първата половина на есента в слънчеви зони в богата на хранителни вещества почва. По време на растежа и цъфтеж лалетата се нуждаят от редовно поливане,
  • Нарциси. Нарцисите се появяват заедно с лалета в двора. Цъфтежът им продължава от април до последните дни на май, а цветята изпълват двора не само с ярки слънчеви нюанси, но и с изискан аромат. В зависимост от сорта растенията достигат височина от 30 до 60 см. Нарцисите виреят в плодородна почва и растат добре под пряка както под пряка слънчева светлина, така и под короните на дърветата. Нарцисите са дълго цъфтящи, непретенциозни цветя за двор и красиво изглеждат в смесени насаждения.


Кои летни цветя може да имаме в своя двор

Лятото е най-плодотворният сезон за цъфтящите растения. Невероятни видове от тях са на разположение… Но основното нещо е да се изберат от тях само онези растения, които с право могат да се нарекат непретенциозни и красиви.

  • Кандилка. Когато в края на май в градината цъфтят късните лалета и нарциси, то е време за нежната кандилка. Това е едно от най-непретенциозните трайни насаждения. Цъфтежът му практически е без прекъсване и продължава от края на май до септември. В зависимост от сорта, кандилката може да расте от 30 до 80 см височина. Всички многогодишни растения от този вид виреят добре на сянка и на открити места.
  • Арабис. Въпреки че арабисът започва да цъфти през втората половина на пролетта, това непретенциозно многогодишно растение, е лятно. Дълго време в двора то цъфти в бели, розови или пурпурни цветове. Най-хубавото е, че арабисът се чувства прекрасно на открити пространства. Тази култура с пъстри листа е незаменима за дворното пространство дори и когато не цъфти.
  • Здравец. Много сортове градински трайни насаждения са потомци на диви видове, които могат да бъдат намерени буквално зад оградата на къщата на село. От май до края на лятото цъфти удивително ароматния здравец. Цветовете му са в различни нюанси на розово, лилаво и синьо. Това растение почти не се нуждае от грижи и едно време във всеки български двор е имало лехички със здравец.


Есенни цветя в двора – какво трябва да знаем

С настъпването на септември, есента влиза в градината. Но е твърде рано да се разделим с красотата й. Много цветя цъфтят и през този период - ето кои са най-непретенциозни градински трайни насаждения.

  • Флокс. Това  е една от най-ярките "звезди" на есенната палитра в двора. Тези растения зимуват добре в повечето райони, образуват зелени петна през пролетта и цъфтят през втората половина на лятото, като практически поддържат невероятно разнообразие от цветове до октомври. В зависимост от вида и сорта, флоксът е незаменим за алипинеуми и цветни лехи.
  • Астри. Астрите са лидери в списъка на цветята за двора. От август до първия сняг, тези растения цъфтят, целият двор блести в сини, бели, розови и лилави нюанси. Има повече от 200 вида многогодишни астри, които се различават по размер, начин на отглеждане и форма. Растението в градината започва да се размножава неконтролируемо, като бързо  завладява нови територии.
  • Хризантеми. Тези цветя са разкошни и красят двора чак до зимния период. За нашите климатични условия подходящи са сортове, които издържат на температурни крайности. Хризантемите са разделени на три групи: едроцветни, средноцветни и с малки цветчета. Трябва да се отбележи, че хризантемите са изключително чувствителни към продължителността на деня. Затова цъфтят само в края на лятото и през есента, когато денят е по-кратък. Корейските хризантеми с малки цветове са най-устойчиви на ниски температури, идеални са в комбинация с други цветя, имат високи декоративни качества, като изобилно цъфтят почти до ноември.

Прочетете още: Как да почистваме правилно мебелите в двора и градината?


И още нещо важно за непретенциозните цветя за двор…

Всяко от описаните декоративни цветя за двор може да претендира за титлата най-непретенциозно многогодишно растение. Всички те са красиви и невероятни по свой собствен начин. Всъщност, списъкът на некапризните, изискващи минимално внимание и много красота растения, е много голям. Това от друга страна дава възможност за голям избор и създаване на индивидуално дворно пространство. Ако искате да имате градина с лесни за отглеждане цветя, може да направите безплатна заявка за проект в MaistorPlus и да ползвате услугите на озеленителите, които са регистрирани на сайта. Имате възможност да сравните няколко оферти, да прочетете отзиви от предишни клиенти за работата на кандидатствалите изпълнители и по този начин да направите максимално информиран избор.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта