Поливане на орхидеи – всички тайни за тази мисия

Публикувано на 11/02/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 11/02/2020 | Видяно 8 839 пъти

Да се ​​отглеждат тези красиви цветя у дома е не само трудоемка дейност, но и се изискват известни познания, най-вече по въпроса за поливането им. Екзотичното цвете се нуждае от цялостна и комплексна грижа, след което ще радва окото с красивия си цвят. Достатъчното осветление, торенето, температурните условия имат огромно значение в грижата за растението. Но най-важното, което трябва да се знае, е как се прави поливането на орхидеи в дома.

Прочетете статията, която обстойно разглежда този въпрос, какво е специфично в определени случаи и какви грешки не бива да допускаме. Специалистите озеленители от MaistorPlus винаги могат да помогнат, ако срещнете трудности.


Орхидеи в дома – специфика в отглеждането

Поливането на орхидея, отглеждана в дома, е необходимо единствено след като почвата в съда изсъхне. Това е основно правило.

  • Интензивността на поливане на цветето зависи от много фактори: температурата и влажността на въздуха в помещението, светлината, големината на саксията, в която е засадено растението и много други.
  • В природата, орхидеята се подхранва с дъждовна вода, така че в домашни условия е необходимо водата да е леко топла и мека.
  • За да се намали твърдостта на водата  се слага оксалова киселина, която може да се купи в магазин за цветя.
  • Един ден преди поливането 2,5 чаена лъжичка киселина се сипват в 2,5 литра вода. Готовият разтвор преди употреба се прецежда.
  • Оптималната температура на водата за поливане трябва да бъде 30-35 градуса.

Вижте още: Поливане и торене на стайните растения през зимата


Колко често се полива орхидеята?

Честотата на поливането на домашните орхидеи зависи от околната среда, която влияе на скоростта на изсушаване на субстрата. Определете необходимостта от поливане, като анализирате следните признаци:

  • Ако има капчици от конденз по стените на саксията, тогава растението не трябва да се полива. Ако стените са сухи, растението обратно – има нужда от вода.
  • Когато цветът на корените е светлозелен, тогава влагата е достатъчна.
  • Повдигайки саксията с орхидея и усещайки нейната тежест, няма повод за тревога. Но ако саксията е лека, време е да напоите красивото цвете.
  • Също така, поливането зависи от вида на орхидеята. За повечето растителни видове се счита, че е оптимално да имат нужда от вода 1-3 пъти седмично през лятото, а по време на латентност 1-2 пъти месечно. Всяко поливане трябва да се извършва сутрин, така че вечерта да няма влага в улейчетата на листата.

Има няколко вида техники за поливане на орхидеи. Време е да разберете какви са!


Топъл душ - орхидеята го обича

В естествена среда всички видове орхидеи се радват на тропическите дъждове. Но в домашни условия цветето ще е доволно, ако се имитира дъжд, който насища с влага почти като в дивата природа.

  • Топлия душ може да го направите, като вкарате орхидеята в банята и пуснете топла вода по цялото растение. Не забравяйте, че за да извършите тази процедура, цветето не трябва да бъде в период на цъфтеж!
  • Този метод допринася за бързо нарастване на зелената маса и високо качество на цъфтежа.
  • Освен това намокрянето на листата ги изчиства от вредители и ги предпазва от болести. След такова поливане се изчаква 20 минути, за да се изцеди излишната течност от саксията.
  • След 40 минути се попиват младите издънки и листата на растението със суха салфетка. Това е всичко!


Потапяне във вода - бърза и лесна процедура

В този случай растението заедно със саксията се потапя в подготвената вода, която е в голям и широк съд. Саксията с растението трябва да се спуска бавно, така че сухите корени да не го избутат навън.

Колко време трябва да престои орхидеята във водата?

Продължителността на процедурата зависи от размера на саксията: ако тя е с размер в горната част 10x10 или 12x12 см. престоява във водата за 10-20 минути и после се държи във въздуха пак толкова, за де изтече излишната вода. Поливането чрез потапяне се счита за най-икономично и сравнително ефективно, но може да се направи, при условие че субстратът и растението не са засегнати от някакви болести.


Поливане с лейка или с шише с дозатор

Орхидеята може да се полива и с лейка или шише в дозатор. Ето какво обаче е важно да знаете в този случай:

  • Водата се излива върху повърхността на саксията - на субстрата, без да докосва ръба на листа и точките на растеж.
  • Поливането спира до момента, когато водата започне да изтича от дупката на саксията.
  • След това трябва малко време за отстраняване на излишната вода и се повтаря процедурата след няколко минути.
  • Излишната течност, която остава в чинийката, трябва да се излее от нея. Не забравяйте това.

Вижте още: Опитните градинари споделят: как да изберем точните саксии за цветята в дома


Как да поливаме орхидеята в определени случаи?

В началото на цъфтежа на растението е необходимо да се промени реда на поливането, за да се създадат естествени условия. 

Поливане се прави само на корените на растението, за са се наситят оптимално с влага, но не трябва водата да прелива. Ако в стаята няма достатъчна влажност, може да се напръскат листата, но без да влиза вода в сърцевината на цветето. По време на цъфтежа е необходимо да се полива растението, тъй като субстратът изсъхва няколко пъти седмично.

Как да поливаме орхидеята през зимата?

  • По време на студения период орхидеята е необходимо да се полива много рядко, в сравнение с периода на цъфтеж.
  • Оптималните срокове са: веднъж на всеки 10 дни или 2 седмици. Най-важното е да се следи изсъхването на почвата и да се предотврати силното й изсушаване.
  • Важно правило - в този случай трябва да се позволи на излишната течност да се отцеди от саксията.


Приспособяване на нова орхидея в дома ви

След закупуване на цветето или ако вече го имате като подарък, то трябва да премине през малка карантина. Това ще помогне на орхидеята бързо и лесно да се приспособи към дома ви и новите за нея условия.

  • Изолирайте растението от другите цветя;
  • Предпазете от пряка слънчева светлина и не го поливайте за 5-7 дни, за да се идентифицират вредителите и да се унищожат навреме.
  • В края на карантината, цветето постепенно ще свикне с светлината, като се слага на перваза на прозореца и започне да се полива.

Поливането на орхидеи в различни периоди и в различни ситуации следва безупречно спазване на разработените от природата правила. Едва тогава красивото цвете във времето великолепно ще започне да цъфти и да се развива. Ако все пак не сте сигурни във възможностите си да отгледате прекрасни орхидеи, то по всяко време може да се обърнете за съвет до регистрираните при нас професионалисти. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
26 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта