Как да засадите красива градина: 7 съвета за начинаещи

Публикувано на 01/06/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 02/06/2017 | Видяно 17 606 пъти

Повечето дами, а и немалка част от мъжкото съсловие, винаги тайничко са мечтали за собствена цветна градина. Предизвикателството обаче изглежда твърде непостижимо за мнозина. Задачата не е никак непосилна, стига да спазвате няколко прости принципа. Съветите по-долу ще ви помогнат да създадете и поддържате красива градина. Ако имате нужда от помощ с озеленяването, не се колебайте да потърсите доказалите се озеленители, регистрирани в MaistorPlus.


Потърсете вдъхновения

Ако сте решили да създадете своя собствена красива градина, най-вероятно вече имате някакви идеи в главата си. Преди да започнете с работата обаче, би било добре да посетите съседи и приятели, които са по-опитни в тази област от вас. Така ще може да съберете различни идеи, да видите реализирани на практика концепции и правила, да прецените какво би се вписало и какво няма място в мечтаната ви цветна градина. Също така ще почерпите идеи за първоначалните грешки и трудности, за да ги избегнете.

Вижте още: Идеи за озеленяване на двор с есенни цветя


Определете размер и височина

Друг важен момент, предшестващ раждането на всяка красива градина, е изборът на правилните размери. От особено значение е да определите формата и квадратурата на вашата цветна градина. Имайте предвид, че от тази първоначална преценка ще зависи колко работа ще имате занапред, защото всяка добра идея изисква грижи. Ако смятате, че не можете да отделяте по няколко часа дневно, по-добре се спрете на по-малки размери и по-непретенциозни растения.

Друг важен момент тук е да определите дали искате вашата градина да се развива и хоризонтално. Ако отговорът е "да", ще трябва да подберете цветя, които цъфтят във височина.


Изберете дизайн за вашата цветна градина

Да засадите цветята хаотично или в азбучен ред не е никак добра идея. Онези от вас, които мислят, че подредбата на една красива градина е лесна задача, грешат. Не е достатъчно да разделите сенколюбивите растения от тези, обичащи прякото слънце. За да бъде хармонична вашата цветна градина, тя трябва да се подчинява на обща идея. След като се спрете на окончателен дизайн, ще може да помислите и за конкретните цветя, които ще са в съзвучие с идеята ви.


Информирайте се за растенията

След като вече сте събрали идеи и сте си набелязали растения, не пропускайте да намерите достатъчно информация за тях. Преди подобна дейност е изисквала сериозни усилия, но сега, с наличието на интернет, задачата съвсем не е сложна. Ако желаете вашата красива градина да е устойчива, трябва да се подготвите с изискванията и особеностите на бъдещите ѝ обитатели.


Заложете на сезонни цветя

Изключително добра идея е да разположите в различните краища на градината цветя, които цъфтят в различни части на годината. Така ще запазите свежестта и колорита на вашата цветна градина за по-дълго време.

Вижте още: Високотехнологични градински изобретения, които ще ви изумят


Разкрасете с малки детайли

Разбира се, че необходимото и най-важно условие за всяка красива градина са добре гледаните цветя. Ако искате наистина да постигнете изумителни резултати обаче, не трябва да пропускате и детайлите. Дайте воля на въображението си и поставете на различни места малки комплименти, които ще стоят като бижу за вашата цветна градина.


Водете си дневник за градина

Може да не ви се вярва, но е много важно да водите дневник на вашата цветна градина. Така ще знаете важни подробности около живота на всяко растение. Може, например, макар на теория две растения да могат да се разбират добре в съседство, практиката във вашата градина да показва друго. Следейки внимателно състоянието на растенията през различните сезони, ще може да преценявате и свойствата на почвата.

Ако спазвате тези седем съвета, със сигурност първите ви стъпки в градинарството ще бъдат успешни. Най-важното условие за една красива градина е да ѝ отделяте време и внимание. Ако обаче задачата ви се струва непосилна, но все пак искате да разкрасите двора си с цветна градина, обърнете се към ландшафтните проектанти, регистрирани в MaistorPlus. В тематичния ни списък ще откриете различни изпълнители, които може да подберете по описание, портфолио и рейтинг. Ако вече имате визия за градината си и ви трябва само изпълнител, опишете проекта си безплатно и намерете озеленител, който ви предлага най-добрите условия.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта