Сгъваем апартамент - функционален дом в 30 кв. м.

Публикувано на 12/04/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 9 540 пъти

Питали ли сте се някога колко пространство е нужно на човек, за да има функционален, удобен и уютен дом? Искаме да ви покажем, че с подходящия дизайн може да получите всичко нужно върху скромните 30 кв. м.

Функционалното сгъваемо студио, с което ще ви запознаем сега, се намира в Ню Йорк, САЩ. То е проектирано след конкурс, обявен от еко активиста Греъм Хил. Състезанието е спечелено от двама румънски студенти, които, както сами ще се убедите, успяват да преобърнат представите ни за малък, но уютен дом.

Ако и вие имате ограничено жилищно пространство, някои от тези идеи могат да ви бъдат доста полезно. В случай че искате да заимствате нещо от тях, може да се обърнете за реализацията им към дизайнерите, регистрирани в сайта на MaistorPlus.


На пръв поглед - жилището не е нищо особено

Както забелязвате, на пръв поглед студиото не грабва с уникалност и креативизъм. То прилича на стандартна малка стая, наподобяваща дори таванско помещение. В него няма нищо по-специфично - един диван, секция и монтиран върху нея телевизор. Всички тези заключения обаче само доказват твърдението, че първото впечатление може да лъже.

Вижте още: Склад в Лондон се превръща в прекрасен луксозен апартамент


Секцията всъщност е удобен кабинет

Предполагахте ли, че тази на пръв поглед обикновена секция крие всъщност удобен офис, а телевизорът се превръща в монитор? Освен това в секцията е вграден и бар стол, който може да извадите, ако ви очакват дълги часове пред компютъра.


От празна малка стая в трапезария

Изглежда ли ви като фокус трансформацията на празната и обикновена стая в трапезария, способна да побере десетина души? Чудите ли се къде в тези 30 кв. м се крие толкова голяма маса? Отговорът е прост, масата е проектирана по изключителен дизайн и в сгъната позиция представлява едва 1/15 от пълния си размер.


Магията открива дори стая за гости

Вярвате или не, но в този мъничък апартамент има и стая за гости. Как става това? Секцията е монтирана върху релси, така че при нужда се премества и играе ролята на разделителна стена между две помещения. По този начин, ако роднините и приятелите ви искат да пренощуват при вас, ще има къде да ги настаните.

Вижте още: 6 популярни грешки, които да избягвате при подредбата на кухнята


Не са пропуснати и детайлите

В скромния като квадратура, но впечатляващ като функционалност, апартамент не са пропуснати и детайлите. Всяко нещо си има точно определено място, а всеки предмет - своя важна функция. Една от другите екстри на студиото е, че пред него са инсталирани соларни панели, които позволяват на собственика да зарежда техниката си безплатно.

След всичко казано дотук, колко смятате, че струва този миниатюрен апартамент? Няма да повярвате, но продажната цена, за която е обявен, е 1 000 000 долара! Макар че за толкова пари бихте могли да си купите далеч по-просторно жилище, този апартамент предизвиква с иновативните си идеи. В случай че желаете да реализирате някоя от тях, поверете изпълнението й на интериорен дизайнер. На сайта ни ще откриете листа с професионалисти в бранша, които ще ви ориентират с кратко представяне и вече завършени проекти. Опишете проекта си безплатно и сравнете условията, които ви се предлагат.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта