Какво прави “умния дом” умен?

Публикувано на 22/11/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 22/11/2019 | Видяно 2 518 пъти

Може би много от вас вече са чували за понятието „умен дом“ и все още не са много сигурни какво точно се крие зад тази фраза. Накратко, умният дом е автоматизиран, свързан и управляван дистанционно с помощта на новите мобилни технологии.

Днес ще ви покажем кои са основните компоненти на умния дом. За ваше улеснение сме представили различните видове стаи с основните им характеристики. И макар и технологиите да се развиват главоломно, особено с навлизането на изкуствения интелект, базовите им характеристики като полза за къщата остават относително непроменими.

Умният дом не означава, че трябва да имате всяко едно от технологичните достижения, на които бихте могли да се натъкнете. По-скоро бихте се доближили до тази концепция, ако сте направили своя избор на тези от тях, които биха имали най-добра ефект за вас. В случай че имате нужда от експертно мнение, винаги може да се консултирате с доказаните професионалисти, регистрирани при нас.


Умна кухня

Умната кухня е почти като всяка друга модерна кухня, но почти задължително разполага с няколко технологични уреди:

  • Умен хладилник, който е екипиран с тъчскрийн с различни характеристики. Той почти винаги са свързани с приложение на умния ви телефон. Някои от най-популярните функции на този тип хладилници са да можете да правите автоматично персонализирани списъци за пазаруване. Често те имат опция да се адаптират към вашия начин на живот и дневна програма до такава степен, че могат да ви напомнят за почти всяко едно нещо, което трябва да свършите през деня. По този начин умното домакинство става суперулеснено, просто защото хладилникът играе ролята на личен асистент на домакинята.
  • Умните уреди за кухня далеч не се ограничават дотук. Умни устройства могат да бъдат намерени като алтернатива на почти всяко едно кухненско приспособление, с което разполагате. Така например, можете да четете нови рецепти за готвене върху екран на дъската за хляб или пък да пускате кафето си сутрин още от леглото. Това са няколко примера на действително неограничените възможности, които предлагат умните устройства за кухня.

Вижте още: 7 умни джаджи, от които всеки високотехнологичен дом се нуждае


Умна дневна

Като всяка една дневна, в която прекарваме най-голямата част от времето си вкъщи, умните нововъдения касаят всеки компонент от обзавеждането й: заключване, климатизация, отопление, телевизор, музика, уреди за чистене като прахосмукачки и домашни роботи и какво ли още не. И всичко това управляемо с един клик от телефона ви.

  • С колкото повече умни устройства разполагате, толкова по-синхронизирано би било и дистанционното им управление. Една забележителна добавена стойност на този тип технологии е, че могат да ви помогнат да намалите потреблението на електричество и съответно сметките си за ток. Удобствата, които могат да ви предоставят са наистина неограничени.
  • Така например, ако изградите умна дневна, вече няма да се налага да прибягвате до вкъщи, за да проверявате дали е изключен някой уред, нито да мислите за това, че ще се върнете в студената стая през зимата. Всичко това вече може да се проверява и управлява спокойно от телефона ви. Приложенията за умен дом на практика често обхващат всички стаи и умни уреди в дома.


Умна спалня

Изобретенията за постигане на максимален комфорт в спалнята също бележат бурно развитие. Така например вече може да откриете както умни легла, така и само възглавници или матраци, които се грижат за удобството на позата в леглото, температурата, наклона, имат способността сутрин сами да оправят чаршафите и много други екстри.

  • Основен уред, с който тук често се работи, е любимият на всички будилник. Но това важи също и за другите ни вещи от първа необходимост в спалнята като нощна лампа и цялостно осветление, пердета/щори и други.
  • За постигането на умен ефект не е нужно да инвестирате в последните технологични открития в областта на леглата. Достатъчно е само да се снабдите с модерно приспособление за регулиране на желана от вас функция –  температурата. А такива има много.

Вижте още: Уникални модерни технологии за един по-умен дом


Умна баня

Умната баня става все по-хитова придобивка, още повече с космическите темпове на развитие на умните тоалетни, които могат да правят действително всичко сами – от нагласяване на седалката към извивките на тялото, през регулация на температурата, самостоятелно почистване, озвучаване и много други.

  • Все повече умни функции напоследък се откриват и при душовете, за които можем дистанционно да настроим температура на вода, да ползваме различни форми на душа и много други. С навлизането на изкуствения интелект в технологиите за дома, все повече душове вече могат да проследяват поведението на собствениците си под душа и да се адаптират максимално към техните нужди.
  • Отличителна черта на умната баня е, че при нея разходът на вода е максимално оптимизиран. По този начин, ако изградим умна баня, можем да бъдем не само модерни и актуални, но и да дадем своя екологичен принос и да намалим сметките си за вода.

През последните години умните устройства за вкъщи и приложенията „умен дом“ бележат динамично развитие, а пазарът става все по-достъпен. С развитието на машинното учене и изкуствения интелект технологиите все повече се доближават до нашия начин на живот и навици и по този начин се превръщат в безценен асистент. Това е особено вярно с бума на мобилните лични асистенти, които имат способността да контролират средата, която ни заобикаля чрез глас.

Ако имате нужда от професионално съдействие в мисията по превръщане на къщата си в умен дом, не се колебайте да потърсите експертите, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Освен с опит, те биха могли да съдействат и с модерния дизайн, който е задължително да съпътства вашето технологично обновление за един по-добър и цялостен ефект. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и вземете най=правилното решение за вас.


Тагове:

Умен дом

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта