7 основни грешки при боядисване на стени

Публикувано на 27/03/2015 от Адриана | Последна редакция на 25/02/2020 | Видяно 106 764 пъти

Боядисването на стените в нови свежи нюанси е един от най-лесните и евтини начини да поканите пролетното настроение в дома си. Ако сте решили сами да се заемете с тази дейност, приготвили сме ви списък със 7-те основни грешки, за които да внимавате, за да постигнете желания краен резултат. А ако не искате да рискувате, сравнете оферти от изпълнителите във вашия район, като за целта заявете проект безплатно и се доверете на професионален бояджия. 


Грешка 1: Избираме нискокачествени четки и валяк за боядисване

След като сме похарчили по-голямата част от бюджета си за хубав латекс, обикновено решаваме, че можем да намалим разходите си като вземем евтин бояджийски валяк и четка. Не забравяйте, че зад добрия резултат се крият качествени инструменти и не подценявайте апликаторите.

Виж още: 6 начина да освежите дома си с минимален бюджет


Грешка 2: Пропускаме предварителната подготовка на стените

Ако сте решили да се заемете сами с боядисването, в никакъв случай не пропускайте предварителната подготовка на стените. За да ви върви леко работата, те трябва да са добре почистени, шпакловани и замазани преди нанасянето на основата и латекса. Ако се нуждаете от допълнителни инструкции, вижте как можете да шпакловате стена в 3 лесни стъпки или се обърнете към специалист.


Грешка 3: Не облепяме ъглите и контактите с тиксо

Вниманието към детайлите е качество, което превръща всеки добър бояджия в Майстор. Ако искате да постигнете чисти линии и видимо професионален резултат, не пропускайте да облепите контактите и ъглите на стените със самозалепваща се лента. Не оставяйте латекса да засъхне с тиксото и го отстранете веднага след като приключите с боядисването.


Грешка 4: Не предпазваме мебелите и пода

Боята има лошия навик да попада на места, за които дори не сме и предполагали. Ето защо, още преди да отворите кутията с латекс, не пропускайте да предпазите останалите вещи в помещението. Ако имате възможност, изнесете мебелите или ги опаковайте с найлон или стар чаршаф. Пода покрийте със стари вестници. Ще сте благодарни на себе си за тази 10-минутна подготовка, защото по-късно няма да ви се наложи да се чудите как да изтъркате боята от килима.


Грешка 5: Пропускаме да положим основа под латекса

Никога не пропускайте да грундирате стените преди боядисване. Грундът заздравява основата и допринася за равномерното попиване на латексната боя. В резултат получавате и още един плюс-наситени и чисти цветове.

Виж още: 5 съвета за спалня в тъмни цветове


Стъпка 6: Покриваме четката или валяка с твърде много боя

Ако потопите цялата четка в боя или латекс, има голяма вероятност тя да засъхне и да не можете да я изчистите по-късно. По същия начин, ако нанесете твърде голямо количество от боята, влакната на валяка може да се слепнат. Вместо това, потапяйте само върха на четката и отцеждайте валяка. Печелите две предимства-спестявате латекс и избягвате нежелани капки боя по пода.

Виж още: Боядисване на стая в 6 стъпки


Стъпка 7: Нанасяме втория слой твърде рано

Нанасянето на втори слой, преди първият да е изсъхнал напълно, може да провали цялото боядисване. За да предотвратите този неприятен ефект, спазвайте инструкциите върху опаковката. А ако въпреки това продължавате да имате съмнения, оставете стената да съхне за 24 часа.

Ако сте решили да освежите помещенията в дома си за пролетта, изберете качествени материали, отделете си достатъчно време за подготовка и внимавайте за детайлите. В случай че имате нужда от професионалист за боядисване с латекс с латекс, потърсете подходящ специалист за вашия проект, като направите безплатна заявка в MaistorPlus. В отговор ще получите атрактивни оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата сред тях. Можете да разгледате и профилите на кандидатствалите изпълнители, както и да видите оценки от предишни клиенти за тяхната работа. Наемате майстор, само ако сред отзовалите се откривате този, който покрива изискванията ви. 

Какви други гафове сте имали по време на боядисването? Споделете вашия опит и препоръки в коментарите.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта