Как да си направим окачен таван сами?

Публикувано на 22/06/2017 от Светла Иванова | Последна редакция на 22/06/2017 | Видяно 32 040 пъти

За повечето хора декорацията на тавана е последното интериорно решение, което взимат при оформянето на дизайна на новия дом или при ремонт. Окачените тавани определено имат куп предимства. Освен че с тях преобразявате облика на дадено помещение, можете да ги използвате, за да прикриете гредите на покрива или неизмазания таван. Добрата новина е, че е изключително лесно да превърнете обикновения бял таван в истинско бижу. С помощта на нашите приятели от форум "Направи сам", днес ще ви покажем как бързо, лесно и без излишни разходи можете сами да се сдобиете с подобен интериорен акцент. Това е форум, който е утвърден от 10 години във виртуалното пространство и разполага с купища идеи за дома, градината и бита. А с помощта на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus, можете да превърнете всяко жилище в истински уютен дом!


Какви материали да изберем?

Материалът, който се използва за създаване на окачен таван, е гипсокартон. Платната винаги са с ширина от 120 см., а дължината варира от 200 до 300 см. Най-добре е да се спрете на двуметрови листи, тъй като са значително по-леки и ще ви е по-лесно да ги вдигате, съответно и да ги намествате. Що се отнася до дебелината на самите платна - 12.5 мм. е идеалният вариант за тази цел. Разбира се, освен от гипсокартон, ще имате нужда и от носеща конструкция (опорни греди), която да закрепите към тавана или подпокривните греди.

Вижте още: Придайте топлина на празниците с приказни коледни свещи


Стъпка по стъпка към перфектния таван

 Нека разгледаме стъпките, които да пробвате:

  • Закрепете опорните греди към тавана на равно разстояние от по 40 см. Завинтете ги към тавана с помощта на винтове и дюбели, внимавайки всички опорни греди да са на една и съща височина.
  • Определете каква да бъде височината на новия таван. Измерете желаната височина от пода и я отбележете в четирите ъгъла. След това може да използвате подпори с подходящата дължина за закрепване на панелите за висящия таван. Закрепете тези подпори към опорните греди на тавана.
  • Започнете с подреждането на гипсокартонените платна. Те трябва да прилепват сравнително плътно, както едно към друго, така и към стените на помещението. Желателно е да се избягват фуги по-големи от 5 мм.
  • Последната стъпка от монтирането на окачения таван е шпакловането. Трябва да използвате специална фугираща смес, която е разработена за фугиране и шпакловане на гипсокартонени плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напуква. Особено внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента.

Искаме да вметнем, че за напълно начинаещ ентусиаст, препоръчваме консултация със специалист, който да демонстрира тънкостите на занаята.


Оригинални и ефектни украшения за окачения таван

Най-традиционният начин да внесете свежо усещане в стая с окачен таван е чрез ефекта "звездно небе". Малките лампички се монтират в перфорирани гипсокартонени плоскости. Разликата при този вариант на монтаж е при шпакловката, която е различна заради специфичната повърхност - фугата между двете плоскости се запълва със специална смес, която се нанaся с пистолет.

Друг изключително интересен вариант, предложен от facho, потребител на форума, е за декорация, изработена от вестници. Първо трябва да изрежете картон във формата на квадрат, върху който след това да залепите хартиените фунийки. За да създадете илюзия за плоскост, нанесете един или два слоя цветен лак по ваш избор.

Убедихте ли се, че дори и смелите ремонтни дейности могат да бъдат осъществени собственоръчно с необходимата доза вдъхновение? Ако такова ви липсва, можете да почерпите практични идеи от форум "Направи сам". В случай че имате нужда от промяна, но нямате време за майсторене, опитните специалисти са винаги насреща. Пуснете безплатна заявка в MaistorPlus и в рамките на 24 часа ще получи конкурентни оферти с цени, изцяло съобразени с вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта