Килими в дома – неочаквано добри решения

Публикувано на 12/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/03/2020 | Видяно 2 733 пъти

Широко разпространено е мнението, че килимите са нещо от миналото и вече не е модерно да имате такива продукти в дома си. Напоследък обаче идеята за килими в интериора отново стана актуална. Вярно е, че в модерния дом те изпълняват не толкова практична, колкото декоративна функция.

Килимът в наши дни не бива да се приема като реликва от миналото, защото е полезен и красив аксесоар, подходящ за почти всеки интериор. Съвременните дизайнери подчертават, че той никога не трябва да играе основна роля в дизайна на стаята, а хармонично да допълва цялостното излъчване. За още съвети – потърсете помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Видове килими

Килимите като допълнителен аксесоар не трябва да се открояват спрямо останалите елементи в стаята. Не е без значение, че всеки килим е различен по цвят, текстура, размер, форма, предназначение. В процеса на производство се използва голямо разнообразие от материали.

  • При проектирането на модерен интериор в дома могат да се използват килими от различни материи: вълнени, копринени, памучни, кожени, изкуствени…
  • Ако вземете предвид тяхното местоположение в стаята, тогава килимите са два основни вида – за стена и за под.

Вижте още: Панери - как да ги използваме като практично интериорно решение


В кои стаи да има килим?

Като декоративен елемент в дома килимът може да се използва във всяка стая на жилището. Става дума за следните помещения:

  • дневна,
  • коридор,
  • кухня,
  • трапезария,
  • баня,
  • детска стая,
  • спалня
  • работен кабинет.

За всяка стая можете да изберете напълно различни килими, както като цвят, текстура, и размер.

  • Основното правило тук е да се съобразите със стила на отделната стая. 
  • Мястото за килима трябва също да хармонизира с цвета и текстурата му, тъй като правилното местоположение на този аксесоар спрямо мебелите ще играе важна роля в интериора.

Един килим може наистина да акцентира или пък да допълва излъчването на една стая по невероятен начин.


Красота и стил – стенен килим

Проектирайки модерен интериор в дома, дизайнерите широко използват килима като многофункционален аксесоар за декорацията на стени. На тях той естествено се вписва както в класическия стил, така и в модерно интериорно решение хай-тек, създавайки уют и хармония в стаята.

  • Луксозните ориенталски килими на стената в стаята придават изтънчена изисканост и напълно заменят картините или фото снимките.
  • Продукти съсживотински орнаменти ще бъдат добър избор за интериорно решение на стая, проектирана в стил Арт Нуво. Така те ще направят помещението по-топло, по-удобно и комфортно.
  • Практичен съвет: Един килим на стената може да прикрие съществуващите дефекти по нея без да се налага ремонт.


Едноцветен килим на пода: стилни идеи за приложение

Едноцветните килими за пода не бива да се пренебрегват. Те могат да се видят в много модерни апартаменти и къщи. Наистина им придават оригиналност, завършеност и хармония. Освен това килимът е незаменим при организирането на детската стая. Обикновено той е чудесно решение в зоната за игра.

  • Не се отказвайте и от килими в ярки цветове, когато проектирате апартамент или къща. Ако спалнята или дневната в дома ви е издържана в бели и синкави нюанси, килим в цвят турско синьо ще оформи стаята елегантно и стилно.
  • А ако той е в свеж зелен цвят, стаята ще изглежда също привлекателна. Така затвореното пространство ще излъчва повече свежест и естественост. Може да използвате килим в различни нюанси на зеления цвят спокойно за помещения, проектирани в бежово, бяло, светложълто или горчица.


Няколко добри решения за използване на килими

Килимите, изработени в черно-бял цвят, са една от тенденциите в дизайна на съвременните жилища. Тази опция е подходяща за всеки интериорен стил. Черно-белите геометрични шарки - квадрати, зигзаги, правоъгълници, кръгове, триъгълници винаги изглеждат стилни и ефектни. Те визуално увеличават пространството на стаята, така че често се използват в дизайна на малки апартаменти.

  • Да отидем и в другата крайност – многоцветни килими. Продуктите, изработени в пачуърк техника, се появяват още в древността.  Те придават комфорт и топлина на модерните интериори. Раирани пътеки могат да бъдат положени в дневната, коридора или кухнята. 
  • Персийските килими са отличен избор за собственици на жилища, които искат да има повече топлина и уют в стаите. Особено добро решение са за спалнята и дневната. Но изискват в същото време перфектна поддръжка.

Правилният избор на килим и компетентната му употреба в интериорния дизайн, ще направят жилището уютно, удобно и естетически привлекателно. Ако имате нужда от съдействие за правилния избор на килим в дома ви, може да се консултирате с доказаните професионалисти, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. Запознайте се детайлно с получените оферти. Така вашите мечти ще станат реалност.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта