5 правила за красива подредба на картините в жилището

Публикувано на 13/01/2017 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 13/01/2017 | Видяно 21 415 пъти

Днес ще ви представим някои от най-основните принципи, които е необходимо да следвате, ако желаете симетрично подредени картини, които да се хармонизират перфектно с интериора. А ако сте сред почитателите на по-смелите и интригуващи подходи - имаме предложение и за вас, затова останете докрая! При възникване на въпроси или каквито и да е затруднения - обърнете се към професионалните дизайнери, за да постигнете с лекота мечтания стил във вашия дом! Не се колебайте да направите промени в интериора и тази година, всяка стая има нужда от освежаване през няколко години, дори да е свързано с промяната на съвсем малки детайли в декора.


Правило на височината на картината

Първият и основен принцип се отнася до избора на височината на картината или картините, които желаете да закачите на стената. Най-лесният начин да решите кое е перфектното разположение е да застанете в края на стаята, точно срещу избраната стена, и да прецените коя е точката, върху която пада погледът ви. Това в много случаи е средата на стената, която лесно можете да измерите с рулетка, но при по-високи тавани е най-добре просто да прецените на око.


Правилото за "опорна точка" в картината

Симетрията е доста криворазбрано понятие. Много хора смятат, че картините изглеждат симетрично подредени, ако се закачат спрямо техния най-долен или най-горен край. И това е така, но само в случай, че картините са с прецизно измерени еднакви разлики в големината и идеята ви е евентуално да ги подредите като "аптекарски шишета", което, честно казано, вече е доста остаряла тактика. Най-добре, веднъж след като сте отбелязали коя е точката, върху която пада погледът ви, да закачите картините, съобразявайки се тази точка да минава точно през средата на всяка от тях.

Виж още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите? 


Съобразяване с ориентацията на стената

Специалистите съветват да съобразите ориентацията на стената с тази на избраната картина. С други думи - хоризонтални картини трябва да бъдат поставяни върху хоризонтални стени. Има обаче и друг вариант и това е комбинирането на няколко картини - така лесно можете да напаснете ориентацията на стената. Не ви ли изглежда добре?


Подредба в стил "арт галерия"

Ако ви харесва подредбата в стил "арт галерия", ето два интересни варианта, на които можете да заложите. За перфекционистите, търсещи хармоничен интериор, най-подходящ е първият вариант (ляво) - закачане на картини с еднакъв размер и рамки в редове, съобразно първите две правила, които споменахме по-горе. За онези от вас, които предпочитат по-закачлив външен вид, предлагаме вариант две (дясно). Подредете картините, следвайки определена концепция, избрана от вас, но все пак се постарайте да се съобразите поне с правилото за височина и не комбинирайте повече от 2-3 различни вида рамки и стилове на изкуство.

Виж още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка


Смелите подходи също имат своите граници

Наистина не е необходимо да следвате което и да е правило, ако имате свои собствени идеи. Няма нищо по-хубаво от това да внесете частица от своята собствена идентичност. Затова бъдете смели - подредете картини с различни форми и големини, ако желаете комбинирайте и с други видове изкуство, но не се отклонявайте прекалено много. В такива ситуации е добре поне да напаснете стила на различните компоненти или да изберете една водеща тема за всички тях. Каквото и да решите, не забравяйте, че професионалистите по интериорен дизайн са на разположение да ви предложат още купища идеи за красиво жилище. Заявете своя проект безплатно още сега и в кратък срок ще получите оферти от водещи компании. Разгледайте техните профили и клиентски оценки и изберете най-добрия специалист!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта