5 невероятни идеи за обзавеждане на стая без прозорци

Публикувано на 07/01/2018 от Нели Минчева | Последна редакция на 05/01/2018 | Видяно 6 712 пъти

Въпреки завидната си квадратура, повечето съвременни жилища разполагат с поне едно помещение без прозорци. Това е онази тъмна ниша у дома, която изисква повече усилия и замисъл, както от гледна точка на обзавеждането, така и по отношение на декорациите. И макар всеки апартамент да има различен конструктивен план и особености, съществуват няколко универсални решения, с които можете лесно да приобщите тъмната стая, лишена от прозорци, към останалата част от вашия хармоничен дом! Разгледайте нашите креативни идеи, за да се убедите сами, че понякога липсата на естествена светлина в помещението не е недостатък, а просто добър повод да развихрим въображението си. За качественото изпълнение на тези, а и всички други интериорни проекти пък се обърнете към опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Боядисайте стените в бяло

Белият цвят има силата сякаш да извежда на показ най-хубавото в интериора! Стаите без прозорци не са изключение, защото именно белите стени могат да ги направят по-просторни и гостоприемни. Ако това да боядисате кухнята или дневната в бяло ви се струва твърде скучна идея, заложете на интригуващи релефни ефекти по стените, като заложите на отворена тухлена стена в бяло или светлите нюанси на кремавото. По този начин можете да слеете визуално тъмната ниша с по-голямо съседно помещение, както и да компенсирате липсата на прозорец чрез поставянето на подходящи осветителни тела. А вие какво още бихте добавили към този модерен интериор?

Виж още: 5 остроумни трика за боядисване


Инвестирайте в ефектно скрито осветление

Поставянето на скрито осветление е идеален вариант за малкото и лишено от прозорци помещение. Процеждащите се снопове светлина иззад дивана, гредите на тавана и лавиците на секцията създават усещане за комфорт и домашен уют. Това от своя страна спомага за по-лесното приобщаване на компактната тъмна кухня към просторния хол например. Заложете на практични лунички или пък осветление, скрито в окачения таван, и се убедете сами, че понякога подходящите интериорни решения са изключително лесни за реализиране. За финал комбинирайте скритото осветление с декоративни лампи, разположени в близост до дивана или холната масичка, така че да се получи плавно и равномерно изпълване на помещението със светлина.


Превърнете нишата в кътче за отмора и изкуство у дома

Трансформирайте това на пръв поглед неприветливо помещение в любимо кътче за отмора и релакс! За целта на първо място се погрижете то да изглежда по-просторно като заложите на светли цветове за стените и подберете подходящите осветителни тела. След това поставете интригуващи декорации, които да подсилят усещането за уют, като спомогнат и за това жилището ви да изглежда по-артистично и гостоприемно. Можете да съчетаете изчистените бели стени с ярки картини, богато изрисувани вази, а защо не и снимки от близки и далечни пътувания? По този начин ще придадете индивидуалност на помещението, без обаче то да изглежда твърде тъмно или схлупено.

Виж още: Преобразете напълно дома си с промяната на 1 стена


Обединете помещенията чрез стъклена преграда

Ако в съседство до стаята, която трансформирате, има помещение с прозорци, свържете тези две части на дома си с помощта на ефектна преградна стена. За да не спирате потока на естествена светлина между помещенията, заложете на полупрозрачна преграда или подвижна врата със стъклени елементи. По този начин можете също да обособите две отделни помещения в рамките на обща просторна стая, при това без да се налага да инвестирате в скъпо преустройство на цялото жилище. Плъзгащите се стъклени врати са най-удачното решение в този случай, тъй като от една страна те осигуряват необходимото уединение в стаите, а от друга - спомагат за това те да изглеждат по-светли и елегантни.


Създайте илюзия за светлина с помощта на леки завеси

Поставянето на ефирни завеси може изцяло да промени първоначалния облик на дадено помещение. Ето защо това е често срещан вариант за създаване на илюзията, че зад пердето се крие и малък прозорец. Дизайнерите препоръчват да поставите завесите така, че да ограждат огледало, красив бюфет или пък тоалетка. По този начин ще направите помещението по-хармонично и гостоприемно, като избегнете и разходи от изграждането на масивни прегради.

Това са само част от вариантите, чрез които можете да направите помещението без прозорци по-красиво и гостоприемно. Какви са вашите идеи за подобно освежаване? Превърнете всички интериорни проекти в реалност, като потърсите съдействие от доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus! Пуснете заявка в сайта и сравнете оферти и профили на изпълнители, при това напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта