Африкански интериор – всичко за тази ексцентрична екзотика

Публикувано на 06/09/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 24/10/2019 | Видяно 2 907 пъти

Екзотичният интериор винаги е супер оригинален, защото е извън времето, в което живеем. Той ни пренасят далече от хаоса и шума на големия град. Необходимо е обаче да се познават правилата за използването му, както и да се спази баланса. Ето защо, ако не сте съвсем готови да създадете необичаен африкански интериор, характеризиращ се с изключителна яркост, тогава като опция може да използвате само отделните му елементи или да се свържете с дизайнерите на MaistorPlus. Така ще избегнете фатални грешки.

Е, ако все още сте готови за този труден експеримент, тогава добре дошли в гореща Африка!


Африкански интериор - проектът е на първо място

Когато оформяте интериора на вашия дом в африкански стил, важно е да сте запознати с климатичните особености на континента и естествените материали, които се използват там. Обикновено дизайнерите вземат за основа на проекта си интериорни компоненти от жилищата на племената в Африка от различни населени места. По тази причина се разграничават два етнически стила в общоафриканския: египетски и марокански.

Преди да започнете да създавате африкански интериор в дома си, то трябва да решите каква е целта му:

  • да внесете само няколко африкански цветни нюанса в него;
  • да бъде пълно повторение на основните характеристики на африканския дом.

Когато вземете ясно решение, можете да започнете да прилагате идеите си, но все пак трябва да имате напълно изготвен проект.


Основни характеристики на африканския интериор

Научете какво е специфичното в африканския стил, за да може да го приложите на практика в интериора на дома си. Основните  му характеристики са:

  • оригиналност;
  • топъл и ярък цвят;
  • динамичност;
  • енергия;
  • изразителност;
  • контраст.

От една страна има минимализъм и семпли форми. Но от друга страна има примитивност в декорациите и грубост в текстурата. Това всичко е на базата на силен контраст и яркост на цветовете в аксесоарите и текстила. В същото време се използват естествени материали и нюанси. Наистина има огромно изобилие от предмети на декоративното и приложно африканско изкуство, които са в примитивен стил.

Прочетете още: Кухня в тропически стил - как да я създадем?


Много топъл и цветен афро интериор

Африканският интериор напомня за палещото слънце, за пясъка в пустинята и непроницаема джунгла. В този аспект цветната схема съответно се определя от такива цветове като пясъчно, кафяво, оранжево, жълто, и дори блатисто зелено.

  • Трябва да се отбележи, че преобладаващите цветове са жълто и кафяво във всичките им нюанси. Като цяло цветовете в африканския интериор не трябва да са само топли, но и горещи, като въздуха на самата Африка.
  • Можете да имате в дома си комбинация от черно с огнен червен или оранжев оттенък.
  • Позволено е внимателното въвеждане на синия цвят, но само в малки количества и като акцент. 


Декоративните елементи подсилват екзотиката в този стил

Има много опции как с различни декоративни елементи да се подсили усещането за Африка.

  • Можете да използвате тапет с шарка, който имитира кожата на влечуго или диви животни.
  • Чудесна идея е да комбинирате не само тапети, но и обикновени, текстурирани мазилки с цветни имитации. Или просто да боядисате стените в топъл или дори бял нюанс.
  • За да придадете яркост, сложете статуя с африкански орнамент или оригинална картина в плътна дървена рамка. Това е приложимо дори в банята.
  • Стените могат да бъдат украсени с рисувани ръчно силуети на животни или декоративни стикери. Също така като опция може да използвате мазилка с тънки пукнатини, които имитират африканската земя, напукана от сушата.


Декоративна настилка за пода – това е задължителен акцент

Изработването на декоративна подова настилка е много важно за стая с африкански интериор. Може да се положи паркет в два цвята, а нискобюджетният вариант е ламинат, който е с оригинална текстура. Но ето още една идея!

  • Хубаво е да има ярки килими или рогозки, които да напомнят за африканските колиби. Те не бива да са много големи и част от пода задължително трябва да се вижда.
  • Вместо килим са позволени кожи за пода. Има отлични имитации от еко материали на кожи на зебра, лъв, леопард и други африкански животни.
  • Оригинално решение са и бамбуковите подови настилки.


Декоративен таван - не забравяйте да погледнете нагоре

По отношение на тавана се препоръчва да го боядисате в топъл светъл цвят или в класическо бяло. Тъка̀ните драперии точно под тавана са перфектни за африканския стил.

  • Ако искате да направите нещо по-оригинално, тогава фиксирайте греди от тъмно дърво под тавана и поставете върху тях тръстикови или бамбукови стъбла.
  • Много стилно изглежда и вентилатор с дървени перки, който е прикрепен на тавана.
  • Ценен съвет: бамбуковата настилка в отлично решение не само за пода, но и за тавана. Тя се прикрепват директно към него и допринася за създаване на изключително усещане за истинска африканска колиба.

Вижте още: Луксът среща екзотиката - малък красив апартамент в африкански стил


Мебелите са специфични – научете защо

Що се отнася до мебелите, които трябва да се използват в африканския интериор, те трябва задължително да са от естествени материали или много висококачествена имитация на дървесина.

  • Основно се ползват: тръстика, палисандрово дърво, бамбук, сандалово дърво, ратан, глина, както и кожа на влечуги и животни, палмова кора. Самите мебели от дърво се различават по дизайн, грапавост и здравина, като те обикновено са с геометрични форми.
  • Кованите от желязо мебели също са подходящи в такъв интериор, а плетените, с меки тапицерии и възглавници се съчетават отлично с небрежно висящи килими.
  • Мека мебел, изработена от тъмнокафява кожа, изглежда страхотно, както и такава от бамбук.
  • Масивните дървени сандъци се използват широко като интериорен елемент, както и висящите стелажи с груби рафтове, окачени на обикновено въже директно под тавана.


Текстил и аксесоари в африкански стил: ярки, запомнящи се и нестандартни

Текстилът и аксесоарите са много важни при интериорния дизайн в африкански дух.

  • Текстилът в афро стил трябва да е в наситени цветове, да бъде поразителен в своята яркост и разнообразие от орнаментални зигзагообразни и ромбоидни шарки. Той може да се приложи върху тапицерията на столове и табуретки, пердетата, шалтета за легла и възглавниците. Страхотно изглеждат по стените пана от текстил, както и дървени тотемни маски. 
  • Много неща могат да се използват като аксесоари за декорация: бамбукови завеси, глинени малки статуетки, пепелници от слонова кост, амулети, плетени абажури, дървени щори, ловни трофеи, африкански маски, както и живи растения. Огледалата и снимките, поставени в рамки, изработени от бамбуково или абаносово дърво, изглеждат шик в стая с африканския интериор.
  • Един съвет: не се стремете стаите в жилището ви да наподобяват етнографски музей за Африка, необходимо е чувство за мярка. 

Ако смятате, че имате нужда от професионална помощ за по-цялостен ремонт или консултация за организиране на апартамента си в афро стил, не се колебайте да свържете с специалистите в мебели и обзавеждане, регистрирани в MaistorPlus. Още сега имате възможността да направите безплатна заявка за проект, за да получите атрактивни предложения, което не ви обвързва със задължително наемане на изпълнител. За сметка на това, така ще можете да сравните офертите, които ще получите и да изберете най-подходящата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта