Няколко места в дома, които може би забравяте да почистите

Публикувано на 09/04/2020 от Диляна Илиева | Последна редакция на 09/04/2020 | Видяно 2 459 пъти

Справянето с мръсотията вкъщи е сложна и нелека задача. Често има места в дома, които забравяме или пренебрегваме при почистването, което води до разнасянето на прах и мръсотия от тях върху вече почистените такива. Но това вече няма да е така. Забравените бактерии, прах и замърсяване на обикновени битови предмети ще изчезнат с тези наши бързи и хитри съвети. Ако сте готови да преобразите дома си и сериозно да се заемете със задачата почистване - това е правилното място. Но ако все пак поразмислите и прецените, че ви е необходима професионална помощ, в Maistor Plus бихте могли да откриете перфектните професионалисти за тази цел. 


Дръжките на уредите и шкафовете в кухнята и подложките за хранене

При приготвянето на храна често забравяме да измием ръцете си веднага, докато се суетим забързано в кухнята. За съжаление всички дръжки на шкафове, посуда и предмети, до които се докосваме с мръсни ръце, се превръщат моментално в идеалното свърталище за разнообразни видове микроби. Незабавното почистване на тези предмети би предотвратило това. Един страхотен начин за справяне с мръсотията по дръжки от мед и месинг е като направете почистваща паста, смесвайки по една супена лъжица брашно, сол и оцет. Разбъркайте внимателно, докато се превърне в еднородна пастообразна смес, след това втрийте пастата по повърхността на месинг или мед с помощта на памучна кърпа. Оставете я за няколко секунди да подейства, след което я минете с кърпа, потопена в топла вода, а накрая подсушете. 

Поставените подложки за хранене са чудеснен начин за защитата на дървеното покритие на масата от петна при хранене, но те се замърсяват бързо. Пластмасовите или винилови подложки можете да изплакнете след употреба с топла вода и сапун, като след това ги оставите да изсъхнат напълно. Тези от плат могат да бъдат изпрани в пералната машина, но ако има нещо, което е бродирано по тях, е по-добре да бъдат минати на ръка с подходящи препарат и температура на водата.

Виж още: Как да изчистите целия си дом за час?


Поставката за четките за зъби и кранчетата на батериите

Ако притежавате пластмасова или силиконова поставка за зъби - вероятно сте забелязали, че тя се замърсява доста бързо. Една добра идея е да слагате вече замърсеният аксесоар за баня в миялната машина веднъж седмично, ако материалът, от който е изработен, го позволява. Друга опция е редовното почистване със сапун и топла вода. Ако не подменяте регулярно самите четки за зъби е добра идея да ги стерилизирате, особено по време на грипния сезон. Това става като поставите четките във вряла вода за на две-три минути.

Кранчетата на банята също често биват пренебрегвани - и не става въпрос за самата им повърхност, а за фугите, естествено образували се от извивките и формите им. Добре е да използвате силен препарат, с който да накисвате добре тези части, а след това да отмивате старателно всичко с топла вода.


Клавиатурата на компютъра

Клавиатурата на компютъра има много на брой малки фуги, между които се натрупва огромно количество прах, който, уви, много от нас не почистват буквално никога. За съжаление, използвайки ежедневно компютърната машина, ние сме именно тези, които го дишат. За хората с прахови алергии това може да е разковничето за иначе неясно от къде появилите се болки в главата и непрекъснато кихане, раздразнение на очите и т.н. А за здравите хора - това може да е причината за появата на подобни алергии. Разглобяването на клавиатурата отнема време, но е сравнително лесна задача, за това можете да си изградите навика да го правите по два-три пъти в годината, за да отстраните замърсяванията, натрупали се под бутоните.

Виж още: Няколко трика за чистене на прозорци, които може би не знаете


Контейнерите във фризера и отделенията за пресни зеленчуци

Най-лесно е да запълним контейнерите във фризера с продукти и след това само да вземаме това, което ни е нужно от тях, без да мислим за редовното им почистване, но и контейнерите са податливи на замърсяване от остатъците от храна и миризми в хладилника. Петната, които хранителните продукти оставят след себе си по  фризера, се замразяват и отстраняването им изисква изпразването на всички контейнери, накисването им с топла вода и почистването със силен препарат. За да си спестите част от работата, можете да купите силиконови подложки или да покриете всички чекмеджета със стреч-фолио. Прибирането на храната в пликове и специални кутийки също би могло да спести много излишни усилия.


Стълбищните парапети

Перилата влизат в контакт с микроби през цялото време, но по рядко се сещаме да ги почистваме. Те често са изработени от материали като дърво или ковано желязо, които не трябва да се излагат на прекалено много вода. За целта обаче има специални препарати, които са изработени за специфични повърхности и вършат чудеса при почистването. Периодично трябва да обмислите и лакиране или шлифоване на повърхностите, за да премахнете появилите се несъвършенства с времето. Тъй като парапетите често са дървени, вероятно сте забелязали появата на лепкави петна по повърхността. Тях можете да отстраните като смесите две чаши вода и една чаша бял оцет в пластмасова бутилка с пулверизатор. Напръскайте директно върху парапетите, оставете за около минута, а след това старателно избършете със суха кърпа.

Ако все пак имате нужда от помощ при почистването вкъщи - обърнете се към опитните специалисти, които ще се справят бързо и лесно с всяко предизвикателство. А при необходимост от ремонт - винаги можете да пуснете безплатна заявка за изпълнение на проект, в която да опишете какво е необходимо да бъде направено, а след това да разгледате подбраните оферти, които ще получите, и да изберете най-добрата сред тях.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта