6 функционални идеи за малка тоалетна с мивка

Публикувано на 03/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 16/05/2018 | Видяно 17 786 пъти

Изразът “половин баня”, популярен още като WC (Water Closet) в английската терминология, се отнася за мокро помещение с тоалетна и мивка. Обикновено то заема сравнително малко пространство и е с размерите на квадрат (1.5m-1.8m x 1.5m-1.8m) или тесен правоъгълник (2.1m x 0.9m). Намира се в близост до входната врата или до други по-натоварени зони в жилището - като дневната и трапезарията например. Идеята на малката тоалетна е да бъде удобна както за обитателите на жилището, така и за гости. Ето защо тя много често е обект на ремонт или преустройство. В тази статия сме ви подготвили някои актуални тенденции за интериора на малката тоалетна, в които си заслужава да инвестирате.

Вижте още: Интериорен справочник за баня


Вградено тоалетно казанче

Когато пространството е ограничено, всеки сантиметър е от значение, но това не ви пречи да си създадете удобство в малката тоалетна. Използването на съвременните вградени структури за конзолни тоалетни чинии е много подходящо за случая. При вграждането на казанчето се използва влагоустойчив гипсокартон, върху който след това без проблем може да се лепи фаянс или да се боядиса с латекс. Освен естетически издържана, вградената структура съкращава времето, необходимо за монтиране на санитарната техника.

-> Разгледайте специалисти за ВиК услуги

-> Разгледайте специалисти за сухо строителство


Монтиране на малка ъглова мивка

Усвояването на ъглите е много хитър ход, когато сте изправени пред предизвикателството за преустройство на неголеми пространства. Изберете един от ъглите и позиционирайте в него малка ъглова мивка. Освен че е функционална и удобна, тя заема минимално място. Стандартните мивки за баня са с рамери между 50-60 см, но в последните годините все по-популярни станаха мивките с по-малки размери между 25-40 см, които са предвидени точно за такъв тип тоалетна, разположена в малко пространство.


Лепене на плочки с по-голям размер

За сметка на санитарията, плочките на пода и стените могат да са с по-голям размер, за да постигнете визуално разширяване на мокрото помещение. Обикновено за облицоването на банята и малката тоалетна се използват фаянсови плочки с матирана или гланцирана повърхност. Когато купувате материалите, вземете необходимото количество наведнъж, за да сте сигурни, че плочките ще са от една партида. 

Вижте още: Лепене на плочки - цени


Изберете светли тонове за стените, пода и тавана

Избягвайте тъмните цветни схеми. Боядисайте стените и тавана в натурални и светли тонове или изберете плочки в светли пастелни цветове. Не забравяйте и силното осветление, което ще допринесе за чистия и просторен вид на малката тоалетна.

-> Разгледайте специалисти за боядисване на стени и тавани


Обръщане на отварянето на вратата

Основното правило по отношение на вратите, когато наличното пространство е ограничено, е те да се отварят навън. Ако посоката на отваряне на вратата във вашия случай е навътре, тя ще отнема голяма част от свободната площ. Ето защо е добре да бъде обърната.

-> Разгледайте специалисти за врати


Детайлите в обзавеждането са важни

Поставете акценти с декоративни елементи, които ще придадат завършен вид на интериора. Не забравяйте огледалото. Чрез рефлектирането на образите ще създадете илюзия за по-голямо пространство. В последно време станаха много модерни вградените шкафовете, които можете да поставите под мивката, за да не заемат излишно място.

-> Разгледайте специалисти за мебели и обзавеждане

-> Разгледайте специалисти за интериорен дизайн

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако ви предстои цялостно преустройство на вашата малка тоалетна с мивка, най-добре потърсете специалист, който може да се заеме с всички етапи от ремонта. Ще си спестите ценно време и средства, ако предварително се информирате колко ще ви струва извършването на всяка дейност. Направете безплатна заявка в MaistorPlus и сравнете оферти от няколко майстори и фирми във вашия район. Разгледайте изпълнителите за ремонт на баня и сами изберете най-подходящия за вашия проект.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта