Каква изолация на под да изберем?

Публикувано на 22/01/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 05/01/2021 | Видяно 94 180 пъти

Ако мислите с ужас за зимните месеци, защото подът в жилището ви е толкова студен, че не можете да се стоплите качествено, значи се налага да помислите за най-подходящата изолация на под. Най-бързият и сигурен вариант е да потърсите помощта на майстор. Добре би било все пак да се запознаете с някои от вариантите, с които да изолирате подовете в дома си.


Изолация на под - фибран

Фибранът е материал, произвеждан чрез екструдирането на полистирен. Подобно на гипсофазера, той се продава на плоскости и при изолацията замества стиропора. Съществуват твърдения, че той е по-ефективен изолатор от стиропора, но позициите по мненията по този въпрос са противоречиви.

Фибранът се полага върху пода след направена замазка. Основното му преимущество при изолация на под е по-добрата му устойчивост. Той е по-плътен и по-твърд от стиропора, което е от значение за подовата настилка. Върху него могат да бъдат поставени гипсофазер или OSB-плоскости.

Вижте още: Стъклената вата - подходящ избор ли е за топлоизолация на таванското помещение?


Изолация на под със стиропор

Един от най-достъпните варианти за изолация на под е полагането само на стиропор. Стиропорените плоскости могат да бъдат с различна дебелина - 2, 3, 4 и 5 см. Колкото е по-дебел пластът, толкова по-добър е ефектът на изолация. Важно е обаче да се има предвид, че по-дебелият слой стиропор отнема от височината на стаята ви.

Плюсът на изолацията със стиропор е, че би могла да се постави директно върху под без замазка, за да обере неравностите. Друго преимущество е, че този материал е сравнително достъпен.

Минусът е, че стиропорът е по-мек и трошлив материал и има съществена опасност да поддаде под сериозен натиск, какъвто е твърде вероятно да има върху пода на стаята, затова помислете какво е нейното предназначение и какво натоварване се очаква да има.

След полагането на стиропор върху него могат да се сложат ламиниран и обикновен паркет. Не е препоръчително полагането на теракот.

Ако целта на изолацията е да се образува сух под, подходящ за полагането и на плочки, върху стиропора могат да бъдат поставени гипсофазер или OSB-плоскости.

Вижте още Намалете разходите за енергия като изградите плаващ под с каменна минерална вата


Изолация на под с перлит

Полагането на перлит е един от разпространените методи при изолация на под. Перлитът наподобява изронен стиропор и е подходящ за неравни подове. Важно е да се отбележи, че ако ще се полага върху дюшеме или стар паркет, преди слагането на перлита трябва да се сложи найлон, за да не изтича изолацията през дупките на дъските. След като се положи перлитът, имате две опции - полагане на гипсофазер или на OSB-плоскости.

Гипсофазерът представлява смес от 80% гипс и 20% целулозни влакна. Готовият материал се продава на плоскости с различна дебелина. OSB-плоскостите представляват спойка от настърган дървесен материал, най-често произведен от бързорастящи дървета като върба и бор. При завършването имате на разположение сух под, върху който може да поставите както паркет и ламинат, така и теракот.

Същественият минус на този тип изолация на под е, че не е особено устойчива във времето, тъй като при по-голям натиск - например там, където стои гардеробът в стаята, частиците на перлита се разместват и поставените отгоре гипсофазер или ОСБ-плоскости провисват.

Има вариант перлитът да се замести с цели плоскости стиропор.


Изолация на под с корк

Коркът е сравнително нова суровина, която се използва при изолация на под. Той може да бъде употребен по два начина - като изолатор под настилката или като крайна настилка на пода.

При първия начин върху замазката на пода се поставят директно плоскости от строителен корк. Те могат да бъдат с дебелина от 2 мм до 1 см. Върху тях могат да се поставят естествен и ламиниран паркет.

Втората възможност е коркът да бъде поставен като крайна настилка. За целта под него трябва да има поставен слой от стиропор или перлит и слой от гипсофазер или фибран.

Предимствата на корка са, че има както топло- така и звукоизолираща функция. При полагането като крайна настилка е устойчив и се поддържа сравнително лесно.

Ако вече сте си харесали метод за изолация на под и сте по-сръчни, намерете идеалното време, в което да се захванете с тази задача. В случай че ще ви е за пръв път и не ви се рискува, може да потърсите помощ от конкурентни строителни фирми или да възложите проект на опитен майстор, който да подберете след няколко предложени оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта