Тенденции за отопление през зимата

Публикувано на 01/07/2018 от Елица Мартинова | Последна редакция на 26/07/2018 | Видяно 12 061 пъти

Отоплението чрез пелетни котли е метод, който бързо набира скорост сред потребителите, особено сред клиентите, които живеят в къщи. Принципът на работа е сходен с този на камината с водна риза. Разликата тук е, че тези котли са проектирани специално, за да работят с пелети, пресовани предимно от отпадъчни материали. Ето защо методът с пелетните котли се счита за новия екологичен хит.

Интересно предимство на този начин за отопление е, че котлите предлагат възможността за автоматизирано подаване на пелетите, а някои модели имат опция за контрол чрез мобилно устройство.

Вижте още: С грижа за природата: Уникална хижа в селски тип


Отопление чрез природен газ

Отоплението на природен газ нашумя в средата на миналото десетилетие. Макар вече да не се счита за такава иновация, то все още остава предпочитано и поддържа тенденция на разрастване сред домакинствата.

При отоплението на природен газ домът се свързва с мрежата на централния доставчик за населеното място. Чрез тръби той подава газ до специално монтиран котел в къщата или апартамента, който контролира температурата, подавана до радиаторите в дома. Основният плюс на този тип отопление е съотношението цена-качество. Макар през последните години цената на газта да се повиши значително, парното на синьо гориво е в състояние да отопли цял апартамент или цяла къща на сравнително разумни цени.

Вижте още: Готварски печки с уникален дизайн


Отопление със слънчеви панели

Може би най-нашумелият в момента метод е отоплението чрез соларни батерии. То е абсолютен хит сред екоактивистите и поддръжниците на зелената идея. Причината за това е, че за да се захранва, не е необходим нито ток, нито каквито и да е консумативи, добивани от природата. Единственото, от което имат нужда тези панели, е слънчева светлина, а тя, поне засега, е достъпна за всички и е безплатна.

Соларните панели се поставят на покривите на къщи и блокове. Там те преобразуват слънчевите лъчи в енергия, която използват за отопление на големи резервоари вода, която се използва както за домакински нужди, така и за отопление на помещенията. В домовете, които използват слънчеви системи, се поставят радиатори.

Същественият минус на този тип отопление е, че през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и енергията от соларните панели невинаги е достатъчна. Напоследък обаче инсталациите се монтират с прецизно топлоизолирани резервоари, което позволява затоплената веднъж вода да се използва за по-дълъг период от време.


Отопление чрез камина с водна риза

Инсталацията на камина с водна риза е сравнително познат метод у нас. Досега обаче подобни малки пещи се монтираха предимно в къщи. Напредналите технологии вече позволяват безопасна и сравнително чиста употреба на принципа с водната риза и в апартамент.

При този метод имаме своеобразна инсталация на мини централно парно. В мазата или някоя от стаите на дома се поставя камина, която може да гори на дърва или на твърдо гориво. Тя се свързва с радиатори, поставени във всички помещения, и чрез нагорещена вода предава топлината в целия дом.


Тенденции за отопление през зимата

С настъпването на студените дни идва неотложният въпрос как е най-подходящо да се стоплим през зимата у дома. Представяме на вашето внимание примери за някои от съвременните тенденции за отопление. Независимо дали ще се спрете на някой от посочените методи или имате друга идея, не се колебайте да се свържете със специалист.


Инфрачервено отопление

Отоплението чрез инфрачервено лъчение е сравнително нов метод, който тепърва навлиза на пазара. В основата му стоят панели с различни размери, които се захранват от електроенергията. Те могат да бъдат поставени както на стените или пода, така и на тавана в дома ви.

Инфрачервените панели са описвани като изключително икономичен и еволюционен начин за отопление. Съществено предимство е, че отдаваната от тях топлина е естествена за човека и може да се сравни със слънчевите лъчи.

След всичко казано дотук си струва да проявите предвидливост и да решите въпроса с отоплението през зимата. Ако ви предстои ремонт, не се колебайте да получите консултация от специалист или да намерите най-подходящия изпълнител на проекта си.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта

Газификация