5 идеи как да бъдем по-устойчиви с декорацията на дома си

Публикувано на 12/07/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 2 915 пъти

Искате ли вкъщи да имате свежи и уникални акценти, които създават чувство на уют, добавят настроение и са екосъобразни? Мечтаете ли да постигнете модерен декор, без това да изисква големи средства за дизайнерски решения? Също, замисляте ли се, когато изхвърляте стари мебели, захабен текстил или пластмаса? Ако това е така, то тогава сте на правилното място.

В тази статия ще ви дадем пет лесни за осъществяване идеи как да освежите дома си по начин, по който можете да се сдобиете с модерен интериорен декор като намалите екологичния си отпечатък и едновременно с това спестите пари. Това е особено удачно за лятото и за отворените ви пространства като балкон или градина, но далеч не само. Ако ли пък имате нужда от по-сложни проекти, не се колебайте да потърсите консултация и помощ от регистрираните специалисти в платформата на MaistorPlus.


Правило номер едно - рециклирайте

Най-лесният начин, по който може да удължите живота на старите предмети и дори стъклени опаковки, като буркани и бутилки, е като им намерите ново предназначение в домашния декор и ги превърнете в саксии, лампи, вази, рафтове, свещници или просто арт предмети за декорация. За да постигнете еко ефект ще са ви необходими допълнителни материали като бои и лакове, коноп и тел, парчета текстил или други малки добавки според случая.

Например актуална тенденция е да съхраните всички дървени опаковки като щайги или кутии и да ги превърнете в лека мебел, рафтове или просто контейнери за съхранение, които имат широко предназначение. Така проектът ви ще изглежда шик, ще спестите пари от закупуването на нова индустриално изработена маса и ще направите добро на природата със спестените ресурси, които са необходими за изработването и транспортирането на новите предмети. Използването на дървен рециклиран декор през последните години е особено предпочитана тенденция, както се вижда от настоящата снимка.


Правило номер две – дарявайте

Дори да искате да се отървете бързо от старите мебели, книги или завивки – не ги изхвърляйте. Опитайте се да ги продадете, дори и да не очаквате големи приходи. Дарете ги на антиквар, базар за предмети втора употреба или на автори, които биха могли да ги използват. Въображението на артистите при вдъхването на нов живот на непотребни вещи е наистина неограничено.

На показаната снимката например една стара книга е трансформирана в нов стенен часовник с помощта на лека възстановителна техника и часовников механизъм. Така старият предмет вече има ново предназначение, той е спасен от това да бъде превърнат в поредния отпадък, а ефектът върху околната среда е ограничен. По този начин и самите вие бихте могли да се почувствате удовлетворени.


Преоткрийте пачуърк

Използвайте пачуърк при текстилния декор, за да внесете цвят и настроение както в декорацията на дома си, така и за промяна на стила на обзавеждането си.

  • Пачуъркът е страхотна техника за рециклиране на стар текстил, която може да бъде използвана за направата на различни арт предмети като пана, завивки, покривки и др., но също така и при по-сериозни проекти като претапициране.
  • Пачуъркът продължава да бъде модерна тенденция за облицоване на стени в банята, кухнята и при подовите настилки, за което се предлагат специални серии от пачуърк плочки.
  • Правилното съчетаване на цветове и материи би променило цялостно облика на интериора ви. Макар и по-рядко и при по-скъпи проекти тази техника може да се използва и при работа с дървен материал.


Измисляйте сами нови предмети

Хартията, под формата на вестници, рекламни брошури или стари книги, е един от най-популярните материали за рециклиране, но може би е по-малко известна по отношение на новите предмети, които биха могли да се изобретят от вестници, навити на тръбички. По този начин биха могли да се измислят цял куп нови предмети за домашен декор като като панерки за съхранение, кутии, украса и най-различни фигурки.

Друга актуална тендеция за декорация е свързана с рециклирането на стъкло - през последните години например е особено актуално рециклирането на буркани, които лесно биха могли да бъдат превърнати в чаши за коктейли или да се напълнят с декоративни камъчета за постигане на модерна саксия, ваза или свещник. Можете да рециклирате гуми, щайги, кутии или каквито други предмети имате изостанали под ръка - превърнете ги в подръчен материал за нещо ново.

Прочетете още: Практични идеи за градината с подръчни материали, с които всеки може да се справи


Направете си сами прежда от текстил и си изплетете килим

Един от най-честите „замърсители“, който оставяме след себе си като отпадък в ежедневието си обаче, са дрехите, които бързо биха могли да бъдат разрязани на ленти за прежда, от която да се изплете нещо ново – например малко килимче. Особено популярни напоследък са малки декоративни килимчета от памучна прежда на ленти, която би могла да се измайстори от стари тениски. Колкото по-различни по цвят са вашите тениски, толкова по-шарена би била и вашата нова пътека или килим. Подобни килимчета са особено подходящи за използване в банята, кухнята пред чешмата или спалнята. Ако преждата се получи твърда, вместо килимче можете да си направите изтривалка.

Изброените по-горе примери могат да се използват устойчиво за трансформация на стари предмети във вашия декор, така че да постигнете неповторим ефект като допълнително щадите природата и пестите средства. Тяхното редовно прилагане би позволило да обновявате атмосферата в жилището си редовно и да му придавате разнообразен уют, сезонно настроение и чар.

Неслучайно дизайнерските интериорни решения се възползват от тях все по-често и те се налагат като предпочитан стил на работа. Те са приложими както при малки проекти за декорация, така и при по-големи проекти за смяна на обзавеждане или ремонт. Ако имате нужда от съдействие за по-сложни дизайнерски решения, консултирайте се като изпратите безплатна заявка към регистрираните специалисти в платформата на MaistorPlus, с която можете сравните и разгледате различни оферти, както и да прочетете отзиви на клиенти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта