Как да се предпазим от алергени в дома?

Публикувано на 18/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 18/05/2020 | Видяно 2 824 пъти

Разпространението на алергиите е силно зависимо от климата. В планинските селски райони пациентите с такава диагноза могат да бъдат десет пъти по-малко, отколкото във влажна промишлена зона. Според някои оценки, в големите индустриални центрове може да се появи една или друга форма на алергия при всеки трети местен жител. Плесените и мухълът в дома провокират алергии, като формите на алергичните реакции са разнообразни. Това може да бъде кожен обрив и хрема със сълзящи очи и бронхиална астма, чиито атаки са смъртоносни. Все повече хора в света страдат от алергии, в този смисъл темата е изключително актуална.

На практика, всеки човек може да има специфична реакция към определено вещество. Например, косми от котка, полени, плесени и др. Ако забележите петна от плесен по стените или таваните в жилището си, това може да е знак за наличие на течове. Съветваме ви да се свържете с доказани ВиК специалисти, каквито лесно ще откриете сред регистрираните в нашия сайт, за да отстранят първоизточника на влагата и да си осигутире здравословна среда на живеене. 


Kак да дишаме, за да не страдаме от алергии? Или да ходим с маска?

Какви са тези "определени вещества"? Ако говорим за алергени във въздуха, алергията може да бъде причинена от, например, растителен прашец, различен прах: най-често, фин, невидим за окото, химикали, мухъл и други микроорганизми, косми, вълна. Според различни проучвания, до 90% от населението на света е подложено на различни алергени. Вариантът пред нас е да се научим да дишаме по специален начин, за да не поемаме с дробовете си вредните частици или непрекъснато да носим маска. Разбира се, можем да използваме и по-разумни варианти, като например въздушен почистващ препарат. Като се елиминират алергените  дома, можем да:

  • Спрем развитието на сенсибилизация - увеличаването на чувствителността към алергена;
  • Намалим на симптомите на алергия;
  • Снижим дозата на взетите антиалергични лекарства. 


Ароматизатори и пречистватели на въздуха – това са две различни неща

Често не се прави разлика между средствата за ароматизиране и пречистване на въздуха, затова тук им обръщаме специално внимание:

  • Има различни видове ароматизатори за въздух, благодарение на които в стаята се поддържа приятен аромат и дори оптимална влажност. Но те не премахват алергените.
  • Пречиствателите са тези, които премахват вредните и дразнещи човека алергенни вещества. Те са по-скъпи от ароматизаторите за въздух.
  • Традиционният ароматизатор на въздуха с функция за освежаване работи на принципа на естественото изпаряване. Така се изпълва къщата с приятен аромат, който може да се избере според личните желания.
  • Пречиставателите на въздуха са високотехнологични устройства с чудесен ефект. При избора им, трябва да се обърне внимание за колко квадратни метра ще се ползва. Едно устройство с ниска мощност и наличие на голяма квадратура не може да се справи със задачата си.


Нова технология - IQAir Allergen

Почистването на въздуха в жилището става лесно с космическата технология, която е скрита под капака на IQAir Allergen 100. Вътре има два филтъра. Първо, въздухът минава през грубия филтър PreMax F8, изработен от  стъклен микрофибър, за да подобри ефекта на почистване (площ - 2,8 м²): този филтър задържа вълна, груб и фин прах. След това се използва друг филтър, с висока ефективност, базиран на технологията HyperHEPA  - така се улавят частици от 0,3 микрона. Площта му е  за 5 квадратни метра. Така че имаме общ филтър с площ от почти 8 квадратни метра. 


Какво представлява анализатора за алергени ParticleScan Pro?

Използвайки анализатора ParticleScan Pro за количеството на суспендираните частици във въздуха, който е в състояние да "види" най-малкия прах с размер 0,3 микрона, може да се измери качеството на въздуха в обикновен апартамент.

  • В съответното жилище устройството записва средно около 18 милиона частици на квадратен метър въздух. За да разберете колко прах има в кубичен метър въздух, трябва да умножете резултата по 35. Получаваме съответно 630 милиона. Ако искате да знаете общото количество прах в стаята - умножете продукта по неговия обем.
  • Отличен уред, който наистина дава добра оценка за състоянието на въздуха в жилището. Препоръчва се за семейства с малки деца и хора с доказани алергични реакции.

Погрижете се навреме за здравословния комфорт на дома си, като не забравяте и чистотата в него. В случай че забързаното ви ежедневие не ви позволява да чистите редовно, можете да разчитате на експертите по почистване, регистрирани в MaistorPlus. Изпратете безплатна заявка още днес и за кратко време ще получите оферти, измежду които да се спрете на най-добрата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта