Как да преценим кога да потърсим специалист за ремонт на перални?

Публикувано на 19/07/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 24/04/2018 | Видяно 7 282 пъти

Независимо дали се сблъсквате за първи път с приключението да перете дрехите си сами или пък просто сте се сдобили с нова пералня, има някои често срещани проблеми, с които почти всяка домакиня трябва да се справи и се налага консултация с професионалист за ремонт на перални. На първо място специалистите препоръчват да прочетете внимателно указанията от производителя, както и да използвате качествени перилни препарати, така че по дрехите ви да не остават петна или остатъци от прах за пране. Ако пък сте изправени пред проблем, свързан с работата на този уред, с който не можете да се справите сами, потърсете помощ от квалифицираните майстори за ремонт на перални, регистрирани в нашата платформа!


Вратата на пералнята не се отваря или затваря

Почти всяка домакиня се сблъсква с този неприятен проблем - вратата на пералнята не може да се затвори плътно или отказва да се отвори. И докато в първия случай причината може да е защипан ръкав на блуза или друга дреха, то във втория възможностите са много повече. Преди да потърсите специалист за ремонт на перални, обърнете внимание на това дали уредът все още работи.

  • Би могло да е активирана функция за защита от деца и това да възпрепятства безпроблемното отваряне на вратата.
  • Повечето модерни перални изискват да изчакате около минута след приключване на изпирането, преди да отворите вратата.
  • Обикновено тези модели разполагат с индикатори за заключване на вратата, които най-често са обозначени с ключ и показват кога тя вече може да се отвори.

Виж още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различните повърхности у дома


Перилният препарат остава в чекмеджето на уреда

Правилното дозиране на перилния препарат е от голямо значение за качественото изпиране на дрехите. Ето защо е важно да използвате точното количество сух прах или течен препарат, обозначено на опаковката, като за целта се снабдете с удобна мерителна лъжичка или чашка.

  • Ако от отделението за прах излиза пяна, то най-вероятно сте сложили твърде много препарат.
  • Друг често срещан проблем е засъхването на остатъци от препарата по вътрешността на отделението.
  • Специалистите препоръчват след всяко пране да премахвате внимателно остатъците с кърпа, както и да подсушавате съда, така че останалият перилен препарат да не се наслоява.
  • Опитните домакини пък съветват поне веднъж седмично да почиствате старателно чекмеджето за прах, като го изваждате изцяло и премахвате всички малки замърсявания със стара четка за зъби и препарат, за да предотвратите нуждата от специалист за ремонт на перални.


Пералнята пълни вода, но програмата не продължава нататък

Тази ситуация възниква дори при току-що закупени перални машини. На пръв поглед всичко е наред - поставили сте достатъчно дрехи и перилен препарат, вратата е плътно затворена, програмата е избрана и е натиснато копчето “Старт”, но пералнята така и не започва да работи. В случай че уредът се пълни с вода, но програмата не продължава нататък, най-вероятно сте се сблъскали с някакъв тип механична повреда, която неминуемо изисква помощ от опитен специалист за ремонт на перални. Дефектиралата част би могла да е повреден двигател, кондензатор или пък запушен филтър. Ако пък ви притеснява това, че пералнята работи по-дълго от предвиденото, най-вероятно сте избрали програма с допълнително изплакване, което цели да премахне всички следи от пяна по вашите дрехи.

Виж още: Бар столове – цени


Пералнята не пълни вода

Закупили сте нова пералня, но тя не пълни вода, така че да започне програмата. Възможните причини за това биха могли да бъдат

  • замърсяване на филтъра;
  • неправилно свързване на пералнята;
  • както и проблеми с ВиК инсталацията.

Ако сте изключили всички тези варианти, би могло да има проблем със запушен маркуч на пералнята или пък да не сте затворили плътно вратата. Повечето съвременни модели перални разполагат с огромно разнообразие от функции, които да предотвратят евентуални аварии, затова не бива да ви изненадва, ако пералнята не пристъпи към действие при лошо затворена врата или чекмедже за прах. В случай че на пръв поглед няма причина уредът да не пълни вода, потърсете помощ от опитен професионалист за ремонт на перални, който да открие проблема и да го отстрани бързо и качествено.


Пералнята не центрофугира или има наличие на теч

В някои случаи пералнята би могла да започне да пълни с вода и да изхвърля течността многократно, но така и да не премине към реално изпиране на дрехите. В този случай проверете дали маркучът е правилно свързан, а ако пералнята работи нормално, но не центрофугира, дали не е избрана опция за пране без центрофугиране. Ако пък установите теч, свързан с уреда, спрете незабавно захранването му и се консултирайте със специалист за ремонт на перални. Най-вероятната причина за този проблем е неправилно свързване на уреда или пък скъсано уплътнение около маркучите, което би могло да доведе до много по-сериозна повреда.

За да избегнете подобни неприятни ситуации, свързани с качественото изпиране на вашите дрехи, задължително обсъдете с опитен майстор за ремонт на перални всички въпроси, свързани с правилната експлоатация на уреда. Доверен специалист за правилно свързване на пералнята и отстраняването на всякакъв вид повреди можете да намерите в MaistorPlus, като пуснете заявка напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта