5 трика, с които да заместим препаратите в градината

Публикувано на 07/06/2017 от Елица Мартинова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 6 692 пъти

Оцетът, който по традиция се използва като био препарат за почистване и дезинфекция, има широка употреба и в градината. Концентрираният оцет е силен пестицид, който може да ви избави от нежеланите вредители. За по-добри резултати може да смесите оцета със сок от прясно изстискан лимон.


5 трика, с които да заместим препаратите в градината

Дойде сезонът, който вдъхновява повечето от нас за ремонти, проекти и подобрения. Това време на годината е особено важно за всички, които са отдали свободното си време на своята градина. Поради тази причина решихме да ви предложим пет интересни трика, с които да заместите препаратите, помагащи на растенията ви да се развиват.

В случай че градината ви има нужда от по-сериозни подобрения, винаги може да разчитате на помощта на ландшафните инженери, които са регистрирани на сайта ни.


Бобови растения

Знаехте ли, че бобовите растения също са приятели на вашата градина? Те са страхотна тор, за която не знаят и най-опитните градинари. Съществува обаче и един тънък момент - не ги добавяйте към почвата или в компоста, а засадете бобови растения в градината си. Те улавят азота от въздуха и по този начин обогатяват почвата.


Пепел от печката

Сигурно сте чували, че пепелта от печката с дърва може да ви дойде на помощ през зимните месеци, когато паднат сериозните снегове. Знаете ли обаче, че тя е полезна и за почвата ви? Пепелта съдържа калий, фосфор и минерали, които ще са много полезни за градината ви. Така че следващия път, докато почиствате печката си, не забравяйте да складирате част от пепелта за пролетните месеци.


Кафеени зърна

Знаехте ли, че освен да ви разбуждат сутрин, ароматните зърна на силното кафе могат да ви помогнат и в градината. Отделете ги в подходящ съд, залейте ги с вода и ги оставете да постоят на слънце за известно време. След това ги оставете на температура около 100 градуса във фурната и имате страхотна био тор за почвата си.


Нетоксични смески

Нетоксичните миксове също могат да са чудесен пестицид. Става въпрос за комбинации, които са напълно безобидни за човек и повечето бозайници. Някои от тях обаче изглежда са пагубни за градинските вредители. Така например смесицата между смачкан чесън и суров лук се е доказала като ефективен метод срещу листните въшки. Микс между пюре от чесън и минерално масло пък се използва срещу нашествието на по-широк кръг вредители. Ако градината ви е нападната от гъбички, може да противодействате, като смесите сода бикарбонат с олио или зехтин.

Вижте още: Уютни беседки за приказна градина

Надяваме се, че всички тези идеи ще ви помогнат да запазите растенията си, независимо дали сте начинаещ или опитен градинар. В случай, че градината ви тепърва трябва да се изгражда, може да потърсите съвети, насоки и съдействие от специалистите по озеленяване. На сайта на MaistorPlus ще откриете списък с изпълнители, с техните координати, кратко представяне и вече завършени проекти. Бихте могли да изберете най-правилния експерт за своята градина според оценката, която са му дали потребители, които вече са използвали услугите му. Ако вече имате идеи за градината си, може да ги опишете безплатно и да изберете специалист по озеленяване според условията, които ви предлага за реализацията им.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта