5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

Публикувано на 22/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 21/03/2020 | Видяно 17 033 пъти

Вечер, преди да се приготвите за сън, подредете вещите, които не са на точното си място. Огледайте се за ненужни отпадъци и боклуци, които да изхвърлите на сутринта. След това забършете с кърпа плотовете и повърхностите на мебелите, които ползвате редовно.

Съвет от професионалистите: За по-голямо удобство, докато разтребвате, вземете със себе си кош, в който да слагате всяка вещ, която не е на правилното място. Когато поемете към следващата стая, можете да върнете всички предмети там, където стоят по принцип. Това занимание отнема само няколко минути и дори да сте уморени от дългия работен ден, ще можете да се справите с него. Така повърхностите в дома ви ще бъдат винаги чисти и подредени.


5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

Всяка домакиня мечтае да прекара почивните дни в гледане на филми, разходки в парка или пък в приятни разговори на по чаша кафе с приятелки. Вместо това, често се случва така, че свободното й време е заето с миене, пране и разчистване на дома. Големият ужас настъпва 2-3 дни след неделното почистване, когато хаосът и мръсотията мистериозно започват да се завръщат в жилището и да нарушават семейния уют.

Вижте още: 6 съвета за успешен ремонт на кухня

Ето защо сме ви подготвили 5 съвета как бихте могли да запазите къщата си по-чиста, при това без да се лишавате от времето си за сън или други удоволствия. Тези съвети няма да ви гарантират победа във вечната борба с бъркотията, но поне ще ви помогнат да се наслаждавате на чистия си дом за малко по-дълго време.


2. Измивайте кухненските съдове след всяко ядене

Нищо не допринася за мръсния вид на едно жилище толкова много, колкото мивка, пълна с чаши и чинии със засъхнали остатъци от храна по тях. Затова опитайте се да измивате съдовете веднага след тяхната употреба.

Съвет от професионалистите: След като приключите със съдовете, не забравяйте да почистите мивката и сифона, тъй като по тях също се натрупва мръсотия.


3. Почиствайте пода редовно

Старайте се поне веднъж в седмицата да почиствате с прахосмукачка. Обърнете специално внимание на участъците, през които преминавате най-често. След като отстраните прахта и мръсотията, избършете с мокър парцал и препарат.

Съвет от професионалистите: Повечето прахосмукачки почистват както килими, така и повърхности като теракот, дюшеме или паркет. Оставете метлата и атакувайте целия под с прахосмукачката.


4. Бършете прах всяка седмица

Почистете прахта от всички видими повърхности. Не се опитвайте да изчистите всяко ъгълче или незабележимо петънце. Почиствайте редовно там, където прахта е видима.

Съвет от професионалистите: Изпробвайте различни приспособления за почистване, за да разберете с кое ви е най-удобно. Можете да опитате почистване с парцал, специална кожена бърсалка, магическа гъба или една от онези пухкави четчици.


5. Чистете банята и тоалетната

Поддържайте банята и тоалетната чисти. Избършете стените и почистете тоалетната чиния с гъба и препарат. Отстранете мокрите петна върхи мивката и батерията. След всяко къпане обливайте душ кабината с вода, за да не остават петна от сапун. Същото важи и за ваната.

Съвет от професионалистите: Използвайте ръкавици, за да защитите ръцете си от препаратите. Почистването на банята и тоалетната може да отнеме малко повече време, но тази дейност има основно значение за хигиената в дома ви.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако нямате достатъчно време, за да поддържате чистотата в дома си, потърсете услугите на фирми, които предплагат абонаментно почистване на домове и офиси. Разгледайте профилите им в MaistorPlus и сравнете офертите им, като направите безплатна заявка.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта