“Майсторите говорят” с Никола Николов

Публикувано на 22/07/2014 от Адриана | Последна редакция на 02/09/2016 | Видяно 2 770 пъти

Казвам се Никола Николов, на 58 години съм. Професионалната ми биография е изпълнена с много на брой и различни предизвикателства, с които съм се справял. Завършил съм строителен техникум и се занимавам със строителство, откакто се помня.

Как реши да се занимаваш с тази работа?

Започнах още от ранна детска възраст. Като юноша ходех и чиракувах на майстори по строежите. След това строителството се превърна в моя съдба и основна професия.

 


“Майсторите говорят” с Никола Николов

Всяка седмица в рубриката „Майсторите говорят“ ви запознаваме с изпълнителите, регистрирани в MaistorPlus.

Откакто се помни, Бай Кольо е на строителната площадка. Започва като чирак, след това записва строителен техникум, а в наши дни е Майстор с голямо М. Построил е много къщи и е работил над много обекти, но споделя, че гордостта в професията му е неговата собствена къща, която е построил с много любов и старание. Мечтае някой ден да работи над строеж на църква и вярва, че няма нищо невъзможно в този живот.

Ще откриете Никола Николов, познат още като Бай Кольо, в следните няколко категории за района на град Перник:

  • Боядисване и декорация
  • Каменоделски услуги
  • Настилки-паркет и плочки
  • Ремонт на баня
  • Ремонт на кухня
  • Строителство на сгради


Постави се на мястото на клиент, търсещ специалист в твоята сфера. Защо би се спрял на теб?

Един клиент би ме избрал, заради дългогодишния ми опит най-вече. Младите и те много работят, това не го отричам, но и опитът е много важен, особено за по-мащабни проекти.

Има ли сезонност в професията ти?

Ами, да, има. Като че ли през зимните месеци хората прекарват повече време вкъщи и не строят, нито ремонтират. Зимата имам спад в работата. Лятото е най-натоварено.


Сподели с нас един твой проект, с който се гордееш.

Проектите, които съм реализирал, са неизброими и се гордея с всички. Но най-много ми харесва моята къща, която лично аз построих. Всъщност, в момента тя е и действаща къща за гости в село Бусинци, община Трън. Посрещаме туристи, жена ми им разказва разни стари истории за този край, показва им забележителностите и природата. Но на мен лично най-голямо удоволствие ми доставя, когато ми кажат:“Браво майсторе, много добре си го направил!”.

Вижте други проекти на Бай Кольо в профила му в MaistorPlus.

Коя е заявката, която се надяваш някой ден да изпълниш?

Построил съм много къщи, ремонтирал съм много апартаменти, но никога не съм работил над строеж на църква. Може би това е моята най-желана заявка.


Какво правиш, за да си в крак със случващото се в твоята професионална област?

Аз съм от старата школа и не ходя на семинари и курсове за преквалификация. Уча се в движение. Наистина техниката и материалите в строителството еволюираха много през последните години. Също така има и много нови норми, които трябва да се спазват.

Имаш ли девиз, който следваш в работата, а и в живота?

Да, имам, девизът ми е:“Няма нищо невъзможно!”

 


Ако трябва да посъветваш колега, който тепърва навлиза в професията ти, какъв съвет би му дал?

Съвет нямам. Когато човек прави това, което обича, всичко е наред и няма как да не успее в професията си.

Какво искаш да знаят клиентите за теб и твоята професия преди да те потърсят за работа?

Бих искал да знаят, че когато ме ангажират те са в сигурни ръце.

Представи си, че печелиш безплатен самолетен билет до която и да е дестинация по света... Ще споделиш ли с нас на кое място би се спрял и защо?

Не знам, аз съм ходил по света... Германия, Австрия, работих няколко години във Франция, в Русия съм работил. Май в България най-много ми харесва.

 


Разкажи ни нещо, което те кара винаги да се усмихваш.

Най-голямо удоволствие ми доставя усмивката на клиента. Ако той е доволен и се усмихва, аз също съм доволен. Това е. :)

Използвайте летния сезон и се доверете на дългогодишния опит на Никола Николов за вашия строително-ремонтен проект. Поканете Майстор Никола на работа през бизнес сайта му в MaistorPlus.