“Майсторите говорят” с Йоан от бригадата на Майстор Николов

Публикувано на 07/04/2014 от Адриана | Последна редакция на 14/09/2016 | Видяно 4 006 пъти

Решението бе спонтанно, наблюдавайки реновацията на къщата ни на село, когато бях на 14. На 15 години за първи път участвах в боядисването на апартамент в квартал Гоце Делчев. Това, което ми харесва в работата, е крайният резултат. А именно - едно приветливо помещение, фасада или какъвто е обектът. Особено когато същият е бил в занемарено състояние. Бих се похвалил с боядисването на два 8-етажни входа в квартал Изток. Работата беше извършена за два месеца от трима човека. Както и с реновирането на таван на жилищна кооперация в центъра на София - на улица “Ангел Кънчев”, който бе в ужасно състояние. Наложи се да поставим скеле над стълбището с височина около 12 метра до партера, за да поставим гипсокартона и да го шпакловаме. Както и с боядисването на пет входа - три 4-етажни и два 6-етажни - за един сезон от двама човека - в горната част на Лозенец, около Здравната каса.

Постави се на мястото на клиент, търсещ специалист в твоята сфера. Защо би се спрял на теб?

Ако трябва да се поставя на мястото на клиентите, търсещи майстор от сайта, критериите, по които бих се спрял на майстор, са: цялостната професионална визия от дадената информация, завършените им обекти, препоръките, които са написани за тях. Но това, което е най-важното, е правилно проведеният оглед на помещението и коректното и ясно представяне - перо по перо - на окончателната оферта. Естествено, предлаганите цени следва да са в установените стандарти - нито прекалено високи, нито прекалено ниски.

Има ли сезонност в професията ти?

Смятам, че най-натоварените сезони през годината са пролетта и лятото. Естествено, довършителните ремонти могат да бъдат на всякакви обекти - фасади на сгради, декориране с камък, апартаменти, входове, офиси, къщи. При подходящи условия някои от тях могат да бъдат реализирани и през зимата.


“Майсторите говорят” с Йоан от бригадата на Майстор Николов

Йоан е едва на 15, когато участва в първия си ремонт. Сега е на 21 и е неотменна част от бригадата на Майстор Николов. След 6 години в довършителните ремонти Йоан не крие гордостта си от не един проект, който е завършил. Той е най-младият майстор в нашата платформа и с удоволствие ни разказа за работата си и за предизвикателствата, които посреща с усмивка.

Ще откриете бригадата на Майстор Николов в MaistorPlus в категория“Боядисване и декорация”за град София. 

Представи се с няколко думи.

Казвам се Йоан Николов, на 21 години съм, студен в Софийския университет, специалност "Социални дейности". Работя в бригадата наМайстор Ивайло Николов от почти 7 години. Майстор Николов е на 55 години, художник по образование, работи в областта на довършителните ремонти от над 20 години. Работил е над 3 години в Германия - област Бавария, Щарнберг във фирма изпълняваща частни и държавни поръчки. Боядисвал, декорирал и изрисувал е дискотеки, училища, офиси и къщи както в Германия, така и в България.

Това, с което се занимаваме, е: фина и груба шпакловка, боядисване с латекс, подготвяне на помещения с постна боя за боядисване, блажна боя и лак, слагане и махане на тапети, обръщане на прозорци, събаряне и изграждане на стени от итонк, поставяне на гипсокартон - вътрешна изолация, декориране на стени с камъни, разчистване на помещения.

 


Коя е заявката, която се надяваш някой ден да изпълниш?

Заявката, която бих изпълнил с голяма доза желание и мотивация, е освежаването на първото ми училище. То наистина трябва да придобие един по-приветлив и подканващ децата към стаите вид. Заявката, която успях да изпълня със задоволство, бе боядисването на собствения ни вход - напълно безвъзмездно, единствено събрахме пари за материалите.

Какво правиш, за да си в крак със случващото се в твоята професионална област?

Майстор Николов е специализирал в наследствена фирма за ремонти и реновиране в Германия - област Бавария, град Щарнберг. Бил е в тази фирма над 3 години в началото на 90-те, възприемайки немския модел на работа - темпо, морал и желание за перфекционизъм. Там е бил обучен в тънкостите на фината шпакловка, декорациите и боядисването от майстори с лицензирани документи за професионалисти в областта.

Актуалността в бранша най-лесно се осъществява в обмена на информация, впечатления от търсенията и възможностите на пазара от майстори-колеги или други бригади със сходни функции като нашите.

От 2004 до 2008 година нашата бригада, наброяваща двама майстори и няколко чирака, се специализира в детайлите на довършителните ремонти,  брокерството на стари, неподдържани и нуждаещи се от ремонти апартаменти и тяхното продаване след основен ремонт и придаващи усещането за ново строителство на апартамента.

Имаш ли девиз, който следваш в работата, а и в живота?

„Не оставяй днешната работа за утре!“ и „Екипна и отговорна работа!“

Ако трябва да посъветваш колега, който тепърва навлиза в професията ти, какъв съвет би му дал?

Търпение - на първо място. Работата е процес, който в зависимост от обекта има определен брой етапи. Необходимо е всеки от тях да бъде изпълнен с прецизност и без да се "претупва". Друг важен съвет е преди да предаде обекта, сам самичък изпълнителят да е доволен от крайния резултат. Да провери внимателно и да отстрани малките дразнещи детайли, които човек, който не е специалист, дори няма да забележи. Въпрос на професионализъм е да отстраниш наистина дребните детайли, видими само за "опитно око". И последно - да бъде готов да посреща сменящите се желания и настроения на клиента, да го уважава и да приема градивна критика.

Какво искаш да знаят клиентите за теб и твоята професия преди да те потърсят за работа?  

Това, което трябва да знаят хората, е, че ние сме почтени българи, които се стремят да зарадват клиентите си с крайния резултат. Той понякога не е само предаден обект, а и осъществено приятелство. Това, което бих искал да им кажа, е, че ние определено не се плашим, напротив, мотивираме се от размера на работата и поредното предизвикателство пред нас. С баща ми сме екип в тази област от почти 7 години. Работата ни е разпределена по равно, спрямо най-силните и най-ефективните ни страни. Изпълняването на задачите за деня, както и разпределянето им за следващия, изискват прецизност, отговорност и ефективност. През годините изградихме заедно тези качества в екипна работа на обекти из цялата страна и в столицата. Екипът ни разполага и с други ценни кадри, които приемат довършителните ремонти със същото отношение като нас. Работили сме съвместно с множество майстори от всякакви области. Разполагаме с контакти на майстори, които са истински професионалисти в сферата си - фаянс, алпинизъм, електричество или паркет. Никога не взимаме аванс, стараем се да преизпълняваме сроковете си и да спазваме уговорките с клиентите. Стремим се към абсолютна прозрачност на услугата. Представяме максимално подробни и правилно подредени оферти на добри и изгодни цени, както и отговорно изпълнение на огледите и професионално осъществяване на контакт с клиента.

Представи си, че печелиш безплатен самолетен билет до която и да е дестинация по света... Ще споделиш ли с нас на кое място би се спрял/а и защо?

Сложен въпрос… Излишно е да споменавам, че бих посетил множество места, които ме вълнуват. Бих посетил държава, която има напълно различна култура и традиции от тези в Европа, като Бразилия или Куба. Или високотехнологичния далечен изток - „страната на изгряващото слънце“ - Япония!

Разкажи ни нещо, което те кара винаги да се усмихваш.

Моментът, в който ястието, което съм сготвил, е накарало любимите ми хора да изпитат наслада и признателност. Съвършен момент на добре свършената с любов работа! :)

За да се свържете с Йоан и бригадата на Майстор Николов, поискайте оферта през бизнес сайта им в MaistorPlus. 


Сподели с нас един твой проект, с който се гордееш.

Смея да твърдя, че за 6 години в областта на ремонтите се гордея с повече от един проект и ако трябва да се спра на един, би било доста трудно. Ще избера два от обектите, които ме карат да се гордея по различен начин.

Първият е бензиностанция в квартал Лозенец, която за една седмица стана буквално като нова. Кабинката придоби наситен сив цвят с искрящо бяла колона до него, както и фасадата придоби снежно бял цвят в комбинация от синя рамка. Най-голямото предизвикателство бе боядисването на тавана на бензиностанцията с 5 метров телескоп и множество елементи от всичките му страни. Приех го като предизвикателство, което трябваше да изпълня сам.

Другият обект е вход в центъра на София, който претърпя цялостен ремонт - шпакловане, грундиране, боядисване, лакиране, обръщане на прозорци, изграждане и боядисване отново на тавана, както и затварянето на решетките на няколко врати с гипсокартон. Множеството специфични задачи по този ремонт ми помогнаха да придобия увереност в други умения, като шпакловане и поставяне на гипсокартон. Ремонтът на 6-етажната кооперация с вито стълбище продължи 25 дни. Имаше множество трудности по пътя, правещи крайния резултат още по-сладък!

Снимките, които виждате, са направени две години след ремонтите, защото по-рано реклама ни бе по-скоро “от уста на уста” и от обяви.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта