Как да обзаведем жилище със скосени тавани?

Публикувано на 01/04/2018 от Биляна Нинова | Последна редакция на 14/03/2018 | Видяно 17 183 пъти

Пространствата със скосените тавани често са трудни за проектиране и дизайн и обикновено хората не се възползват максимално от чудесните възможности, които те предоствят. В съвременния свят, където всяко кътче от жилището е ценно, е важно да се създава уютна атмосфера дори в най-нестандартното помещение. Планирането и обзавеждането на мансарда може да е точно толкова приятно и забавно, ако не и повече, колкото и при апартамент с „класически таван“. Разликата идва от вашето отношение към спецификите на дома ви и дали желаете да превърнете "дефекта" на скосяванията в ефект.

Един добър дизайнер може да създаде уникален план за интериора на вашето помещение, а майсторите, регистрирани при нас ще осъществят проекта, създавайки дома на мечтите ви. А за да ви помогнем да погледнете на скосените си тавани като на вдъхновение, сме ви подготвили няколко хитри дизайнерски идеи, които да ви помогнат да се възползвате максимално от тях.


Адаптирайте дизайна и запазете драматизма

Ето кои са нещата, които на първо време е добре да направите, когато сте решили да обзавеждате стая със скосени тавани:

  • Усетите цялостната картина и акцентирайте на нея посредством дизайна. Наклонените тавани могат да варират от една скосена стена в дъното на апартамента до невероятни сводести тавани, обхващащи цялата площ на жилището. Основната концепция е да играете с пространството и да адаптирате всичко към него, вместо да се опитвате да наложите красив, но неподходящ стил.
  • Използвайте специфичната за мансардите атмосфера на драматизъм. Скосените тавани сами по себе си носят такова усещане, както и за романтика и история като от роман. Гарантирано ще се сдобиете с неповторимо помещение със собствен характер. 


Заложете на оригинална тема и интериор

След като сте възприели цялостната картина на помещението, можете да преминете на следващото ниво и да изберете тема за стаята със скосени тавани. Направете я уникална и единствена по рода си, различна от останалата част от жилището или съчетана с цялостния му дизайн.

  • Концепция "Уютна хижа" или хладен промишлен стил. Скосяванията във вътрешната архитектура са идеална възможност да се възползвате от нестандартни интериорни идеи. Подобен подход е напълно естествен, особено ако разполагате с метални или дървени греди.
  • Спрете се на рустик или еклектичен дизайн. Те са далеч по-лесни за постигане, в сравнение с модерния или минималистичен почерк. В същото време смесица от иновативно жилище с характерни ретро елементи ще създаде наистина впечатляваща атмосфера.

Вижте още: Как да превърнем мансардата във функционална допълнителна стая?


Избирайте мебелите пропорционално на пространството

Когато мебелирате дадено помещение, включително и такова със скосени тавани, винаги се съобразявайте с пропорциите му. Ето как е добре да подходите съответно при маломерни и широки пространства:

  • Обзавеждане на тясно и малко помещение със скосени тавани. Декорирането на оскъдна квадратура носи със себе си много предизвикателства, които лесно могат да бъдат преодолени. Ниските мебели и скромни елементи са напълно логичен избор тук. Изберете ги с олекотен дизайн и ненатрапващи се цветове. Прозрачните материи също са удачни.
  • Обзавеждане на високи просторни помещения с постепенно скосяващ се таван. При тях за широката част подбирайте по-обемните мебели, като гардероб например, висящи декорации и картини. Предимство на този вариант е, че заради по-голямата кубатура можете да помислите и за добавяне на още едно ниво в стаята, което ще увеличи използваемото пространство. За ниската част оставете съответстващи ѝ по размер шкафове, маси или легло. 


Комбинирайте подходящи материали

Независимо дали разполагате с помещение с красиви греди или равни стени и тавани – комбинирайте правилно материалите, за да получите прекрасен дизайнерски вид, който ще е уютен и стилен. Дървото е чудесно решение за почти всяко помещение, а за стая със скосени тавани е идеалният избор. Атмосферата ще стане топла, приятна и отпускаща.

  • Комбинирайте дърво с контрастен цвят, който да се вписва в чупките на помещението и да бъда закачлив акцент в интериора.
  • Изберете интересен тапет или потърсете ефектни стикери за стена, които да съзадатат уникален завършек на мястото.
  • Облицовайте една от страните с естествен камък или тухла, ако това е в унисон с представата ви цялостната картина. 

Не забравяйте, че стаите със скосени тавани трябва да имат съвсем различна точка на фокус от класическите помещения. В случай че се затруднявате да прецените кой е той, можете бързо и лесно да се възползвате от професионалните дизайнерски съвети на специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект още сега, напълно безплатно и без обвързване, и до 24 часа ще получите атрактивни оферти, които да сравните. Изберете най-подходящата за вас, като разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители. Сами решавате дали да размените контакти с някого и в последствие да го наемете. Споделете оценката си за извършените ремонтни дейности, както са направили и други клиети преди вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
121 извършени проекта
Боби
Външна изолация, София
53 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
50 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта