Възобновяемата енергия е по-евтина

Последна редакция на 20/05/2024 от Ирена Петрова

Възобновяемата енергия всъщност е най-евтиният вариант за захранване в повечето части на света днес. Цените на технологиите за възобновяема енергия намаляват бързо. Цената на електроенергията от слънчева енергия е спаднала с 85% между 2010 и 2020 г. Разходите за вятърна енергия на сушата и в морето са намалели съответно с 56% и 48%.

Намаляващите цени правят енергията от възобновяеми източници по-привлекателна навсякъде, включително в страните с ниски и средни доходи, откъдето ще дойде по-голямата част от допълнителното търсене на нова електроенергия. С намаляването на разходите съществува реална възможност голяма част от новите доставки на електроенергия през следващите години да бъдат осигурени от нисковъглеродни източници.

Евтината електроенергия от възобновяеми източници може да осигури 65% от общото електроснабдяване в света до 2030 г. До 2050 г. 90% от енергийния сектор може да бъде декарбонизиран, което ще доведе до значително намаляване на въглеродните емисии и ще спомогне за смекчаване на изменението на климата.

Въпреки че разходите за слънчева и вятърна енергия се очаква да останат по-високи през 2022 г. и 2023 г. от нивата преди пандемията поради общо повишените цени на суровините и превозите, тяхната конкурентоспособност всъщност се подобрява поради много по-рязкото увеличение на цените на газа и въглищата, казва Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Зелена енергия: революцията във възобновяемите източници