Зелена енергия: революцията във възобновяемите източници

Последна редакция на 20/05/2024 от Ирена Петрова

Голяма част от парниковите газове, които покриват Земята и задържат слънчевата топлина, се генерират от производството на енергия (изгаряне на изкопаеми горива за производство на електроенергия и топлина). Изкопаемите горива, като въглища, нефт и газ, са с най-голям принос за глобалното изменение на климата, като на тях се падат над 75% от глобалните емисии на парникови газове и почти 90% от всички емисии на въглероден диоксид.

Научните данни са ясни: за да се избегнат най-тежките последици от изменението на климата, емисиите трябва да бъдат намалени почти наполовина до 2030 г. и да се достигне нулева нетна стойност до 2050 г. За да постигнем това, трябва да прекратим зависимостта си от изкопаемите горива и да инвестираме в алтернативни източници на енергия, които са чисти, достъпни, на изгодна цена, устойчиви и надеждни.

Възобновяемите енергийни източници - които са налични в изобилие навсякъде около нас, осигурени от слънцето, вятъра, водата, отпадъците и топлината на Земята - се възстановяват от природата и не отделят почти никакви парникови газове или замърсители във въздуха. Изкопаемите горива все още представляват повече от 80% от световното производство на енергия, но по-чистите източници на енергия набират все по-голяма сила. Понастоящем около 29% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници.

Ето три причини, поради които ускоряването на прехода към чиста енергия е пътят към здравословна и годна за живот планета днес и за следващите поколения.

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие Зелена енергия: революцията във възобновяемите източници