Циркуляри и триони

Последна редакция на 28/03/2024 от Габриела Санчес

Ръчен циркуляр PKS 55 Bosch - Ергономични ръкохватки и големи обслужващи елементи за удобна работа, здрав алуминиев защитен кожух за максимална безопасност - Здрав режещ диск за точни срезове. Цена: 179,00 лв.*

Други инструменти, които със сигурност ще намерят приложение във всеки творчески кът на майстора вкъщи, са циркулярите и трионите. Понякога в процеса на обзавеждане се налага да се справяме с дърводелски работи, като рязане на дъски и дървени плоскости. Някои разрези се правят лесно на ръка, но когато се налага рязането на повече от една плоскост, тогава циркулярният трион може да ни спести ценно време. Това е електроуред, предназначен за разрязване на дърво и неговите производни, като фурнировани и талашитени плоскости, плоскости от летви и др. С него се правят бързо и точно прави разрези, като уредът е едновременно мощен и лесен за употреба.

Правилното и безопасно използване на циркулярния трион изисква материалът, който ще режете, да е добре закрепен и трионът да се държи здраво. Заемете позиция, която ви позволява да следите постоянно хода на машината. Не форсирайте триона – важно е той да напредва с равномерна скорост, като ако той издава странен шум, а трионът реже трудно, това означава, че материалът е много твърд. В такъв случай е нужно да намалете натиска и скоростта, за да облекчите мотора и да осигурите максимални обороти на диска. Винаги използвайте наточен нож в добро състояние и не пускайте дръжките на инструмента преди машината да е напълно спряла.

Моторен трион - 2kW=2,66к.с., дължина на шината 50 см, двигател 52 см3, вместимост на резервоара 550мл. Цена: 99,99 лв.*

Не забравяйте след всяко използване да почиствате – това повишава ефективността и удължава живота на уреда. В добавка, периодичната поддръжка включва следните стъпки:

  • Проверявайте състоянието на захранващия кабел
  • Отстранявайте праха с четка или струя сгъстен въздух
  • Изчиствайте при нужда основата от попаднали по нея смола, боя и лепила

Свързано:

Нужните инструменти за домашния майстор