Да изградим заедно банята мечта

Последна редакция на 06/05/2024 от Габриела Санчес

Ремонтът на банята е може би една от най-трудоемките задачи при обновяването на жилището. Затова, като продължение на наръчника ни за промени в банята, сега ви представяме малко по-задълбочен поглед върху инструментариума. Той ще ви помогне да стигнете по-бързо и успешно до края на промените в банята.

И тъй като за изграждането на една баня са необходими много компоненти, тук ще обърнем внимание само на някои от най-важните от тях, които обаче ще помогнат за това вашата баня да бъде по-ефективно планирана, отлично зонирана, по-добре осветена, по-икономична и с комфортно ниво на влажност.

  1. Планиране на цялостния проект преди изграждането на ВиК.
  • Ако имате възможност, започнете да планирате промените в банята преди изграждането на водопроводната и канализационна инсталация. Така няма да е нужно да напасвате проекта за мечтаната нова баня към тези инсталации, а по-скоро ще ги изградите съобразно с проекта.
  • Изготвянето на точни чертежи не само улеснява работата на майсторите, но гарантира и правилното изпълнение на дизайнерския проект, тъй като мястото на всеки извод за захранване или оттичане на водата е от съществено значение за финалната визия на банята и нивото на нейната функционалност.
  • Най-добре е тръбите за ВиК инсталация ви да са от полипропилен. Той е високо устойчив на корозия и химикали материал, с голяма издръжливост на огън, и лесен за обработка. Температурният диапазон на експлоатацията му е от -20 до +110°С. Това означава, че ако искате може да монтирате тръбите и при отрицателни температури, а също така и да ги използвате при изключително горещо време.
  • Освен полипропиленови, тръбите за чиста вода могат да бъдат и алуминиеви, полиетиленови или хромови, а за канал - от PVC.

Свързано:

Да изградим заедно банята мечта