5-минутен лепкав тофи кейк

Последна редакция на 17/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 1 245 пъти

Източник

Този кейк е с текстура на лепкав пудинг и има невероятен карамелен вкус, който ще развълнува вкусовите ви рецептори!

Какво ще ви е необходимо:

  • за карамеления сос: 1 ч.л. масло, 2 ч.л. нерафинирана кафява захар, 1 с.л. вода
  • за кейка: 40 гр. овесено или пълнозърнесто брашно, 1 средно голямо яйце, 1 с.л. прясно мляко, 2 ч.л. мед или кленов сироп, 1/4 ч.л. бакпулвер, щипка сол

Приготвяне:

  1. Разтопете за няколко секунди маслото в огнеупорна чашка в микровълновата и прибавете захарта и водата. Разбъркайте хубаво и върнете в микровълновата за 20-30 секунди, след което отново разбъркайте до разтопяване на захарта.
  2. В отделна купичка смесете продуктите за кейка и разбъркайте, без да се престаравате (иначе текстурата става твърде дъвчаща). Изсипете сместа в чашката с карамеления сос и БЕЗ да разбърквате върнете отново в микровълновата за около минута и 20 секунди (при 800 вата), докато кейкът се надигне хубаво.
  3. Обърнете в малка десертна чинийка и се насладете на творението си! По желание гарнирайте с топка ванилов сладолед.

Свързано:

Няма да повярвате, че тези вкусотии се приготвят в микровълновата!

На мнозина любители на сладкото е познато усещането, когато тук и веднага трябва а хапнем някакво шоколавдче, кексче и при възможност веднага се втурваме към първия магазин, предлагащ подобни изкушения. Там обаче те са пълни с изкуствени консерванти и овкусители и не че трябва педантично и окончателно да ги изритваме от менюто си, но можем от време на време да ги заменяме с домашно приготвени. И ако в този момент си помислихте, че нямате време да се занимавате с такива неща в кухнята, ще ви оборим бързо, като ви кажем, че за представеното тук предложение са ви нужни пренебрежимо малкото пет минутки. На колажа от две снимки, към който насочваме вниманието ви сега, се вижда лепкав тофи кейк, който се приготвя и пече за отрицателно време в микровълновата фурна. Този апетитен сос, който виждате да се стича върху кексовата куличка и да образува изкушаващо локвичка в подножието ѝ, е направен от масло, кафява захар и вода, за са получи неустоима карамелена лава. В немалко заведения за хранене сте забелязали, че топлите кексчета и суфлета биват придружавани от освежаващ сладолед. Същото виждаме и на снимките тук, вие също може да го заимствате като идея, и да добавите топка ванилов сладолед към микровълновото си карамелено кексче.