Нудъли от сладки картофи с яйчени “гнезда”

Последна редакция на 05/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 1 271 пъти

Източник

Това е рецепта за балансирана здравословна вечеря, която се приготвя лесно и е по бюджета на всеки!

Какво ще ви е необходимо:

  • 1 едър сладък картоф (около 400 гр.)*
  • 200 гр. моркови
  • 100 гр. червен лук, нарязан на дребно
  • 80 гр. настърган кашкавал
  • сол и пипер на вкус
  • 3 яйца L-размер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и нарежете картофа и морковите на жулиени - с белачка за жулиени ще си спестите доста усилия.
  2. В тиган с огнеупорна дръжка, загрейте 1 с.л. зехтин и прибавете лука. Гответе го за 2-3 минути, а след това добавете морковите и картофите и гответе за още 8 минути, като разбърквате периодично.
  3. Свалете от огъня и добавете настъргания кашкавал и подправките. Разбъркайте добре и разпределете зеленчуците на равен слой в тигана. Оформете 3 “гнезда” в зеленчуковата смес и чукнете яйцата в тях, като поръсите допълнително сол и черен пипер отгоре.
  4. По желание покрийте с още малко настърган кашкавал и печете до стягане на яйцата (за течен жълтък - 3-4 минути, за стегнат жълтък - 6-7 минути).

*Можете да използвате и обикновени картофи, но със сладки вкуса на ястието е по-нестандартен и абсолютно завладяващ!

Свързано:

Ароматите на есента влизат у дома с 4 лесни, но вълшебно вкусни рецепти

Изобщо не е задължително да губите часове в кухнята си, за да приготвите нещо вкусно и ефектно, с което да впечатлите цялото семейство, а и гостите. Още повече, ястията с хубава, истинска храна са простички, състоят се от няколко естествени продукта, които не изискват някакви сложни фокуси и технологии за приготвянето им. В крайна сметка, идеята на храната е да служи на вас, а не вие да робувате на нея, доброволно жертвайки половин ден от живота си, за да извършвате абсолютно безсмислени кулинарни геройства. Да разгледаме сега колажа от две снимки, показан тук. Ястието, което виждаме там, е съставено от само два основни продукта. Веднага разпознаваме яйцата, чийто вид напомня на класическата закуска яйца на очи, с тази разлика, че тук няма пържене. Вторият основен продукт е много добре замаскиран, но при внимателно вглеждане може да се досетите, че това е сладък картоф. Вместо да бъде нарязан на филийки или кубчета, тук към него е избран по-нестандартен подход и е направен на нудъли. Последното се е получило с най-обикновена белачка за картофи, каквато ще срещнете и под името белачка за жулиени. Със същия инструмент можете да си пр3авите симпатични лентички, които да си кръщавате нудъли или спагети от каквито се се сетите зеленчуци, стига формата им да позволява. След това добавяте любимите подправки и си облизвате пръстите.