Изберете идеалните място, материали и конструкция

Последна редакция на 19/03/2024 от Светла Иванова
Източник | Видяно 2 303 пъти

Съществуват наистина безкрайно много варианти за зимна градина - тя може да бъде пристройка към къщата, самостоятелен павилион, дори райско кътче, изградено на остъкления балкон. Всичко зависи от площта, с която разполагате, и вашите предпочитания. Каквото и място да изберете за вашия цветен оазис, той трябва да разполага с достатъчно слънчева светлина, за да се чувстват добре всички растения.

Основните материали, които се използват за изграждането на конструкцията, са дърво, стомана или пластмаса. Съвременното строителство предлага богат избор, но най-добрият вариант си остават алуминиевите конструкции. Те се отличават със завидна здравина, но същевременно са и много леки. Осигуряват нужната защита на вътрешното пространство от атмосферните влияния навън, предлагайки различни варианти за охлаждане и отопление на помещението.

Вижте още: Плюсове и минуси на зеления покрив

Свързано:

Идеи за градина Уютна зимна градина в 3 лесни стъпки

Наличието на двор, бил той и малък, където да се отглеждат свежи зелени цветя, подправки, зеленчуци, носи истинска радост на собствениците си. Още по-добър вариант е, когато дворът е вътрешен и позволява инсталирането на подвижен прозрачен покрив, който при настъпването на студения период през годината лесно може да превърне градината в двора в зимна градина. На снимката тук ви показваме именно вътрешен двор, превърнат в зимна градина. Прозрачният плътен покрив предпазва цветята и останалите растения от неблагоприятните за тях външни климатични условия като студ, силен вятър, проливни валежи, когато такива има. В същото време пропуска естествените слънчеви лъчи в оптимални дози. Подът е направен с правоъгълни гладки дворни плочки в различна големина, в светло сив и бледо жълт цвят. В близката лява част на снимката се виждат жълти цветя сред множество листа, а отдясно цветята са бели, а близо до тях има тревисто зелено растение. Отдясно виждаме фасадата на къщата, която е с червеникави тухли, част от нея е и голям прозорец, на фона на който се вижда кръгъл букет с червени цветя. В десния далечен ъгъл са подредени керамични кафяви саксии с различна големина, всяка от които е приютила естествено зелено растение, някои от които с разцъфнали бели и розови цветове. Покрай стената отсреща, която е измазана и боядисана вдясно в бледо оранжев цвят, а надясно преминава в светло кафява гама, виждаме още зеленина, а най-отляво горе, се забелязват и цветовете на ароматен лилав люляк.