Красива кула от цветя

Последна редакция на 03/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 2 783 пъти

Това е една много красива и цветна идея, която внася настроение и свежест, а изпълнението й изисква минимални усилия. Независимо дали сте се захванали с аранжиране на градина или балкон, цветната кула ще донесе пъстро великолепие навсякъде. Необходими са ви няколко саксии, разбира се, с дупки на дъното. Вие определяте цвета или бройката. Изключително важно е да изберете такива, които лесно влизат една в друга, така че внимавайте с размерите и формата.

Следващите стъпки са лесни като детска игра - напъхвате всички саксии, подреждайки ги във формата на кула, и започвате да пълните всяка една с пръст. Посяването на семенцата и поддръжката са си съвсем обичайни. Единствената особеност е да изберете правилните семена. Твърде големите или увивни растения, трудно биха могли да оцелеят в подобни условия. Няколко подходящи примера са теменужките, здравеца и хортензиите. Посъветвайте се с професионалистите в градинския център, за да ви дадат още много идеи в избора на правилните цветя.

Виж още: 7 идеи за балкона през лятото

Свързано:

Идеи за градина Уникални вдъхновения за аранжиране на градина

Стане ли дума за аранжиране на градина, обикновено изникват асоциации парче земя, което да разграфим на сектори и всеки сектор да си знае цветето, подправката, дръвчето, зеленчука. Този стандартен подход в аранжирането е добре дошъл, помага да имаме добра организация, а и често дава оптимални резултати. Рискът, който поемаме с него обаче, е тенденцията вътрешният ни двор да стане прекалено скучноват със строго определените си форми. Затова от време на време е хубаво да измисляме и прилагаме и други варианти за аранжиране на градина. Колажът от няколко снимки, който виждаме тук, ни показва нагледно как може да се изпълни проект, при който с помощта на няколко саксии, да си изградим вертикална, леко стъпаловидна градина. На малката снимка горе вляво виждаме една кула от пет керамични саксии, внадени една в друга, което е възможно, тъй като всяка саксия е с различен диаметър. В тази кула от саксии са засадени и цъфнали розови и лилави каскадни петунии. На снимката долу вляво виждаме петте различни по големина саксии, преди да бъдат превърнати в цветна кула. Подредени са върху каменни стъпала, а край тях в малки, лилави кофички за разсад, са лилавите и розови петунии, които после ще станатглавни герои във вертикалната градина. На горната снимка по средата се вижда само най-голямата саксия, която ще е основа на цветната кула. В нея е поставена пръст, а по средата е сложен прав дървен кол, през който ще минават останалите саксии. Той е там, за да им помогне да стоят фиксирани. Вече нанизаните саксии виждаме на снимката по средата долу. Отдясно забелязваме вече цветната кула в пълната ѝ прелест с бели, червени и лилави цветя.