Красиви цветя, които са приятели със сянката

Последна редакция на 04/05/2024 от Елица Мартинова
Източник | Видяно 1 165 пъти

Дори и най-големите скептици не могат да отрекат, че растенията създават неповторим домашен уют. Независимо дали сме професионалисти или любители, дали обичаме цъфтящи или зелени цветя, щом веднъж се решим да се грижим за растение, му отдаваме нужното време и необходимото внимание.

Не всеки обаче знае, че пряката слънчева светлина не е задължително условие, за да се отгледат красиви цветя. Представяме ви няколко растения, които с радост ще красят и по-сенчестите кътове на градината ви. А ако ви предстои да я оформяте, можете да откриете най-точния озеленител, който да ви помогне с подредбата.

Свързано:

Идеи за градина Красиви цветя, които са приятели със сянката

Повечето от нас вероятно добре си спомнят уроците по биология в училище, касаещи раздел Ботаника, и най-вече частта, в която се обръща внимание колко важна е слънчевата светлина за растежа на растенията. С помощта на слънцето цветята, тревата, храстите и дърветата осъществяват фотосинтеза и по този начин реалномогат да съществуват. Това, което е важно да се уточни обаче е, че слънчевата светлина не за всяко растение трябва да бъде пряка и дори има такива, които се развиват по-добре на сянка. След като уточнихме тази подробност, вече няма нужда да лишаваме сенчестите участъци в градината от възможността също да разцъфтят в красиви цветове. На снимката, която ви показваме тук, се вижда малка част от градина, където видимо растенията, били те огрени или не от слънчевите лъчи, се развиват наистина добре. От лявата страна, по диагонал нагоре, забелязваме изградена градинска пътека. За направата ѝ са използвани големи правоъгълни сиви плочки от бетон, около които е посипан чакъл със средна големина на камъните. От лявата страна на пътечката, съвсем близо до нас, се подават зелените листа на високо тревисто растение. Отдясно виждаме растения с широки лилави листа, до него такова с папратови зелени листа, следват малки тъмно зелени листа, има и висок храст, отрупан с бели цветове.