Ламиниран паркет

Последна редакция на 16/05/2024 от Ирена Петрова

Ламинираният паркет придоби популярност през последните години поради своята гъвкавост и издръжливост. Състои се от множество слоеве, включително фотографски слой, който имитира външния вид на дърво, камък или плочки, покрит с прозрачен защитен слой за допълнителна издръжливост.

Плюсове:

Достъпност: Ламинираният паркет често е по-благоприятен за бюджета в сравнение с опциите за подова настилка от твърда дървесина или камък, което го прави привлекателен избор за собствениците на жилища, които се интересуват от разходите.

Устойчивост: Ламинатът е много устойчив на надраскване, избледняване и петна, което го прави идеален за зони с висок трафик като дневни, коридори и кухни.

Лесна поддръжка: Ламинираният паркет е лесен за почистване и поддръжка. Редовното метене или прахосмукачка, съчетано с периодично почистване с влажна кърпа, обикновено е достатъчно, за да изглежда свеж.

Универсалност: С широка гама от налични стилове и модели, ламинираният паркет може да допълни всяка схема на интериорен дизайн, независимо дали предпочитате рустикална, традиционна или модерна естетика.

Минуси:

Чувствителност към влага: ламинираният паркет не е напълно водоустойчив. Продължителното излагане на влага може да доведе до изкривяване или подуване на дъските, което ги прави неподходящи за бани или зони, склонни към намокряне.

Ограничени възможности за ремонт: За разлика от подовата настилка от твърда дървесина, която може да се шлайфа и лакира многократно, ламинираният паркет не може да бъде ремонтиран, след като е повреден. Ако една дъска бъде надраскана или повредена, обикновено трябва да се смени изцяло.

Свързано:

Идеи за мебели Ламинат или дюшеме?