Предварително производство и модулно строителство

Последна редакция на 15/05/2024 от Ирена Петрова

Модулното строителство е практика, която изгражда между 60-90% от сграда или структура извън обекта, преди да бъдат донесени компонентите на строителната площадка. Предварителното производство е процес за изграждане или производство на специфични компоненти в съоръжение извън площадката и подготовката им за сглобяване или инсталиране на работната площадка.

Глобалният пазар на модулно строителство през 2020 г. достигна 82,3 милиарда долара и вероятно ще нарасне до 108,8 милиарда долара до 2025 г. Въпреки че това е сравнително малко в сравнение с цялата строителна индустрия, модулното и сглобяемото строителство се разрастват бързо. Между 2015 г. и 2018 г. новите постоянни модулни строителни проекти в Северна Америка са се увеличили с 51%. През същия този период общите приходи на модулната строителна индустрия са се удвоили.

Доказано е, че сглобяемото и модулното строителство помагат за намаляване на разходите, ускоряване на проектните графици, намаляване на отпадъците и повишава безопасността на работниците. Според Dodge Data Analytics здравните заведения, хотелите, мотелите и многофамилните жилищни сгради се очаква да имат най-много сглобяеми и модулни строителни практики през следващите три години.

Свързано:

Тенденции в строителството през 2023