Форма на ваната

Последна редакция на 29/03/2024 от Адриана

Вашата нова вана трябва да бъде съобразена с цялостната визия и пространството в банята. Най-широко разпространени и достъпни като цена са ваните с правоъгълна форма. Те пасват добре в стандартна или малка баня, където пък е препоръчително ваната да бъде вградена или ъглова.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако помещението е достатъчно голямо и искате да бъдете по-нетрадиционни, можете да изберете вана с асиметрична или обла форма. Все по-популярни напоследък стават и хидромасажните вани, с които релаксът в домашна обстановка ви е гарантиран. Най-скъпият вариант за вана е тази, която стои само на крачета. При този модел се срещат интересни дизайнерски изпълнения на формата, орнаментите и изработката на крачетата.

Материал

Видът на ваната е ключов фактор за установяване на нейните качествени характеристики и цена. Материалът, който е използван за изработката й, ще определи здравината, стабилността и лесната й поддръжка. Повечето съвременни вани се изработват от порцелан или фибростъкло и са на по-достъпни цени. Пригответе си средно между 170 лв. и 300 лв. По-луксозните модели са от дърво или желязо. Типична за по-старите жилища е чугунената вана. Освен че е ретро, тя е по-тежка и обемиста, а цената й може да достигне над 3000 лв. Дървото също не отстъпва в тази класация и държи позициите за стилна визия. В зависимост от размера и използваната дървесина, тук цените варират между 1800 лв. и 4600 лв.

Свързано:

Идеи за баня Монтаж на вана

Снимката тук представя голяма баня в съвременен стил, в която изчистените форми си правят компания с мраморни акценти в интериора. Подът, направен с настилка от малки сиви плочки, пресъздава внушението на ситен уличен паваж. Отдясно виждаме издължен плот от бял мрамор, част от който са две мивки с елипсовидни бели корита, между които е поставена висока стъклена ваза с цветя. Стената зад плота с мивките е изцяло заета от много голямо правоъгълно огледало без рамка. В двата външни средни края на същото огледало са поставени по един аплик, с хромова основа и бяло тяло на лампите, осигуряващи стилна бяла светлина. В огледалото се отразява закачалка за баня, върху която са преметнати по-големи кафяви хавлии и по-малки бели хавлии. Под мивките има открита ниша, където в стъклени контейнери са подредени бели и кафяви хавлии, а надолу забелязваме един ред с бели чекмеджета. Стената вдясно от плота с мивките е облепена с бял мрамор и тук виждаме средно висока правоъгълна ниша, където три стъклени рафта я разделят на четири, а най-отдолу се виждат шампоан и течен сапун. Продължаваме надясно, където стената е с лъскави сиви плочки с лек огледален ефект. Пред тази стена е позиционирана средно голяма вана в бял цвят, чиято форма е леко извита, като лодка. Таванът е окачен, в сребристо сив нюанс, а за още по-доброто осветление в тази просторна баня, към окачения таван са монтирани стандартни лунички.