Как да изберем покривка за маса

Публикувано на 30/10/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 04/11/2016 | Видяно 31 057 пъти

Стандартното правило за размера на покривката за правоъгълна или квадратна маса е висящата част на покривката да е около 40 см и да е еднаква от всички страни. За кръглите маси висящата част е малко по-къса – около 30 см. Това е така, защото при този вид мебели покривката се смъква по-лесно и се цели да не бъде застъпена по невнимание.

Колкото по-официален е поводът, по който сме се събрали около масата, толкова по-дълга става висящата част на покривката. Някои предпочитат дори покривката да стига до земята.


Как да изберем покривка за маса

Не гледайте на покривката за маса като на нещо, върху което сервирате чиниите. Тя е много повече от това и има свой самостоятелен живот. Когато е подбрана правилно, преобразява помещението, внася атмосфера и уют, стил и класа, ведро настроение и е изключително важен елемент от интериора.


Когато идва кралицата на гости...

Да, когато у дома ще идват гости, обикновено се вади тежката артилерия. Внимателно подготвяте прибраните в шкафа снежнобели покривки, върху които нареждате изискани блюда, вина и десерти. При приятно и весело изкарване обаче често се случва да изпуснем, разсипем или разлеем нещо на трапезата.

Ето защо ще направите услуга на себе си и на гостите си, ако не използвате всеки път най-съвършено бялата и официална покривка, а сервирате върху такава, която е достатъчно стилна за случая, но не навява асоциации за аристократизъм и риск от необратимо съсипване на една от най-ценните ви вещи.

Вижте още: 6 изпитани трика за перфектно аранжиране на плато с разядки 


Романтична вечеря

Тук нещата са дори още по-сложни. От една страна ви се иска масата да е безупречна, но от друга – не бива да изглежда, че сте се престарали. Добър вариант е да изберете червена покривка и да добавите традиционните за подобни случаи свещи и декорации. Все пак внимавайте, за предпочитане е материята да не е твърде лъскава и претензиоцна, както и украсата да не е повече от храната.


Покривката в кухнята

В много домове всекидневното облекло на кухненската маса е предпазната мушама, която се почиства лесно и може да бъде намерена почти навсякъде на неособено висока цена. И в този вид покритие обаче има различно качество на продукта. Препоръчваме ви този тип мушами, в чийто състав има и процент текстил. Те са по-красиви, устойчиви и стабилни, като в същото време се поддържат така лесно, както и обикновените мушами.


За празнична атмосфера

Празниците в края на годината, настъпването на пролетта, Великден, Денят на детето и т.н. са страхотни поводи да разнообразим дома си. Включително с подбора на тематична покривка по случай специалните дати. Възползвайте се от тази допълнителна възможност за усмивка и добро настроение.

Вижте още: Елегантни декорации за една по-красива и приветлива кухня


Имате ли нужда от покривка?

Разбира се не е задължително да покривате масата, особено ако сте привърженици на изчистения стил, липсата на излишни вещи и орнаментика. Някои представители на този вид мебел са толкова изящно изработени сами по себе си, че една покривка всъщност би скрила чара им.

Ако масата ви е по-обикновена или пък искате да я предпазите от пакостниците у дома, при избора на покривка задължително помислете дали тя ще се съчетае добре с останалата част от интериора. Покривката може да бъде в цветовата гама на пердетата или на декоративните възглавнички на дивана ви например.

Ако обаче сте в ситуация да смятате, че нито една покривка не е в състояние да възвърне блясъка на старата ви маса, не губете време, а потърсете професионален дърводелец, който да изработи за вас нова качествена мебел или да възвърне живота на старата. Пуснете безплатна заявка за целта в нашия сайт и с вас ще се свържат доказали се мебелисти с конкретни оферти и срокове за изпълнение. В профилите на въпросните фирми в MaistorPlus ще откриете допълнителна информация за тях и ще си съставите обективно мнение за нивото на тяхната работа.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
М-Строй
Цялостен ремонт, София
44 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта