Климатикът на бъдещето ще ни охлажда с магнит

Публикувано на 10/09/2015 от Елица Мартинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 4 120 пъти

Ако всеки път, щом пуснете климатика вкъщи, изпитвате вина, защото земята страда за сметка на вашия комфорт, то ще се радвате да научите, че технологията е напът да поведе системите за охлаждане в напълно нова посока. Представяме ви климатика на бъдещето, който ще ни охлажда, благодарение на магнитно поле.

Ако все пак не ви се чака и сте закупили климатик за летните жеги, може да прегледате списъка с майстори, които могат да ви го монтират.


Магнитният климатик - висока технология от бъдещето

Един ден в недалечното бъдеще магнитните климатици може би ще са средството, което ще ни помогне да поддържаме домовете си хладни, без да покачваме температурите навън. Традиционните устройства работят, като превръщат течен фреон в газ, след което го компресират, за да го превърнат отново в течност. В края на този процес в атмосферата се изхвърля затоплен въздух, което допринася за неблагоприятните климатични ефекти върху планетата и е сериозна грижа за еколозите.

Магнитният климатик обаче има тотално различен принцип на работа, той охлажда околния въздух посредством магнити.

Виж още: "Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно"


На какъв принцип се основава магнитният климатик?

Принципът на работа на тези устройства на бъдещето се основава върху феномен, наречен магнитокалоричен ефект. Магнитните материали се загряват, веднага щом бъдат изложени на магнитно поле, и се охлаждат, след като то бъде премахнато. Магнитокалоричният ефект е наблюдаван за пръв път през 1881 г. от германския физик Емил Варбург. Тогава обаче промените в температурата са били толкова малки, че са се отчели като пренебрежими и неприложими в индустрията.

Напредък по темата се отчита в последните години, когато различни групи от учени разработват магнитни сплави, които реагират на магнитното поле със забележителни промени в температурата.


Как ще работи магнитният климатик?

Както сигурно се досещате след обясненията по-горе, еко климатиците ще работят, използвайки именно новооткритите сплави. Покрай тях постоянно ще се спира и пуска магнитно поле. Учените са изчислили, че охлаждането на тези сплави води до толкова сериозно понижаване на околната температура, че те ще могат да заменят фреона.


Приятел с природата

Учените, които разработват тази технология, изтъкват като нейн основен плюс това, че е напълно природосъобразна. Причината е, че според техните изчисления промените в температурата на магнитите, благодарение на които ще се охлаждаме, няма да доведе до изпускане на топъл въздух в атмосферата. Това би оказало благоприятно влияние върху парниковия ефект, който силно тревожи еколозите.

Виж още: Предимства и недостатъци на различните методи за охлаждане


Ще се сбъдне ли на практика?

Макар че на теория този климатик звучи изключително добре, той все още не е факт на практика. Създадени са различни прототипи, но нито един модел не е пуснат в продажба за масова употреба. Въпреки това учените са оптимисти, след като в последните години бе открита подходяща за охлаждане магнитна сплав, която е с добри ценови показатели.

Вероятното светло бъдеще пред магнитните климатици се обуславя и от факта, че макар да имат нужда от електричество, техните мотори, които задвижват магнитите, се очаква да бъдат много по-ефикасни от компресорите в стандартните климатици. Това дава надежда, че освен заради липсата на топли изпарения в атмосферата, магнитният климатик ще е екологичен и заради по-ниската си консумация на ток.

Ако все пак не сте убедени, че ви се чака, докато учените открият безвреден климатик, може да закупите стандартен още сега. За да ви помогне с монтажа, бихте могли да потърсите най-подходящия за вас майстор от списъка с регистрираните в MaistorPlus. Там ще намерите както информация за фирмите, така и коментари и оценка за работата им. Ако не ви се прави справка, може директно да заявите проект, след което само да сравните условията, които ви предлагат различните специалисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта