7 начина, по които съсипвате вашите чаршафи

Публикувано на 24/09/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 7 125 пъти

Знаехте ли, че прекарвате една трета от живота си в леглото? А като сте в леглото, вие всъщност лежите на чаршафите си, следователно голяма част от времето вие реално сте в досег с тези добри приятели, които желаете да ви служат вярно възможно най-дълго. За да се случи това, избягвайте следните 7 често допускани грешки, които сме подбрали за вас. А ако имате нужда от цялостно почистване на дома си, обърнете се към професионални хигиенисти.


1. Слагате прекалено много чаршафи в пералнята

Когато слагате в пералнята по-обемисто пране, като чаршафи например, не го пъхайте на топка, а го поставете възможно най-разгънато. Също така, не препълвайте пералнята. Ако перете два чифта спално бельо, пуснете две перални. Допълнителното време, което ще изгубите, ще спечели по-дълъг живот на завивките.

Ако използвате сушилня, спрете машината по средата на цикъла и се уверете, че чаршафите не са се навили на топка. Разстелете ги добре и довършете програмата. Прането ще изсъхне равномерно и ще изглежда по-добре в края на процедурата.

Вижте още: Уникални дизайнерски легла


2. Перете ги на програмата за силно замърсени дрехи

Някои модели перални имат специални програми само за чаршафи. Ако вашата няма такава, изберете нормално изпиране, а не програма за силно замърсено пране. За да станат чисти, чаршафите не се нуждаят от допълнително въртене. Ако смятате, че прането е по-замърсено от обикновено, повишете температурата на водата. Иначе рискувате да се сдобиете със силно усукано спално бельо и евентуално с издърпани нишки по него.


3. Сушите твърде дълго при твърде висока температура

В случай че ползвате сушилня, за да намалите до минимум свиването и гънките, изберете ниска настройка на температурата и автоматична програма. Така уредът ще спре, когато отчете, че чаршафите вече са сухи, а не когато изтече определен период от време. Продължителното време в сушилнята може да увреди нишките на плата и да ги направи по-податливи на разкъсване.

При възможност, разбира се, спалното бельо ще ви бъде благодарно, ако го сушите предимно опънато на въздух под топлите слънчеви лъчи. В резултат то ще бъде по-свежо и проветрено.


4. Не ги сменяте достатъчно често

Сменяйте спалното бельо веднъж седмично, в краен случай веднъж на две седмици. Ако го използвате прекалено дълго време без подмяна, възможно е платът да не може да възвърне формата си, когато се озове в пералнята и сушилнята, а разтегнатите чаршафи се късат по-лесно.


5. Носите грим в леглото

Този кардинален естетически грях е вреден не само за вашата кожа! Размазаният по калъфките на възглавницата грим често остава трудни или невъзможни за изпиране петна. Това е особено валидно за различните видове лосиони и някои продукти за кожа (като тези, които съдържат бензоил пероксид). Последните дори биха могли да избелят цветовете на плата.

Ето защо е добре да се стараете да не се пъхате в леглото с непочистено лице, както и внимавате да не обезцветите трайно шарените си завивки.


6. Не ги сгъвате добре

Ако чаршафите ви са обикновени, без ластик, сгъването е сравнително лесно. Дори и в този случай обаче понякога е изкушаващо да не бъдат сгънати прилежно, а пъхнати в гардероба набързо. Не го правете. При чаршафите с ластик положението е малко по-сложно, но не и невъзможно. Тук си има техника, на която е добре да се научите. Ако стои дълго време намачкан, платът се поврежда. Тъй като е сложно да обясним с думи, потърсете в интернет бързи и лесни методи за сгъване на чаршафите, ще ви бъде от полза, а вкъщи ще се покажете като истински специалисти. Същото важи и за останалото пране, не подценявайте престоя на дрехите в шкафа и отрицателното влияние на намачкания плат.

Вижте още: Високотехнологични легла от бъдещето


7. Не ползвате предпазители за матрака и възглавниците

А защо? С тях не само предпазвате спалното бельо, а и се чувствате по-удобно в леглото. Предпазителите намаляват обтриването и захабяването на платовете. Възползвайте се.

В MaistorPlus, освен още много подобни полезни съвети, можете да потърсите и услугите на професионален хигиенист. При нас са регистрирани най-добрите фирми в тази област, като техните служители ще почистят идеално както дома, така и офиса ви. Разгледайте оставения за тях рейтинг и пуснете безплатна заявка за почистване, за да се свържете с най-подходящия специалист.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта