Парти грил, тостер преса или микровълнова фурна с грил – направете правилния избор

Публикувано на 25/08/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 23 345 пъти

В 21 век всяко едно домакинство ползва разнообразни кухненски уреди и джаджи, благодарение на които животът ни е в пъти по-лесен. Те са се превърнали в незаменима част от ежедневието ни и са изключително практични, когато става въпрос за готвене и чистене. Инвестицията в подобни уреди често е скъпа и важна за семейството, затова е необходимо да вземем възможно най-доброто решение.

В тази тема ще разгледаме подробно 3 от най-известните уреди за правене на сандвичи - парти грил, тостер преса и микровълнова печка с функция "грил". Целта е да научим техните предимства и недостатъци, за да се спрем на най-полезния, икономичен и ефективен от тях. А ако желаете да обновите или ремонтирате кухнята си, най-добрият вариант за вас е да се свържете със специалисти, за да получите пълно съдействие и подкрепа през всички етапи от ремонта!


Парти грил

Парти грилът е автентичен предшественик на почти всички видове уреди за сандвичи. Обикновено служи за препичане на филийки, принцеси, кренвирши със и без кашкавал и дори месо и риба. Размерите му не са твърде големи, което го прави удобен за пренасяне. Мощността му, най-често, е около 800 вата и рядко се срещат варианти на уреда, които позволяват регулиране на температурата. По отношение на цената - със сигурност няма да сбъркате. Най-често струва между 20-40 лева, което зависи по-скоро от големината на парти грила, отколкото от функциите му.

Принципът му на работа е основан на изградени в горната част реотани. Това означава, че при приготвяне на месо, например, то трябва да се обръща, за да се изпече равномерно. Основният недостатък на парти грила е по отношение на безопасното му ползване. Реотаните, разположени вътре, обикновено са напълно оголени, без защитна решетка или преграда. Поради тази причина не се препоръчва да се използва от деца. Другият минус е, че се замърсява много лесно, а почистването на препечен и залепнал кашкавал или загоряла мазнина, често е "мисия невъзможна".

Виж още: Готварски печки с уникален дизайн


Тостер преса

Тостер пресата, още известна като "сандвич мейкър", е сравнително ново кухненско изобретение. Разполага с 2 "крила" - горно и долно, като на всяко от тях има нагреватели, върху които е изградено незалепващо покритие. Мощността му обикновено е между 750-1000 вата. Някои уреди разполагат с регулатор на температурата. Обикновено е по-малък по размери от парти грила, което го прави по-удобен за пренасяне. Позволява приготвяне на по-специални сандвичи, като например - такива с 2 филийки с плънка, благодарение на затварящият се механизъм на двете крила. Тостер пресата дава възможност за приготвяне на месо, както и могат да се правят омлети, палачинки, гофрети и др.

Цената доста варира - от 15 до 80 лева. За разлика от парти грила, стойността на тостер пресата се определя основно от функциите, които предлага. Ползването на уреда е сравнително безопасно, тъй като няма пряк достъп до нагревателите, а затварящият се механизъм позволява контрол по време на приготвянето на храната.

Може би единствен и основен недостатък на пресата е почистването, тъй като не позволява разглобяване на формичките за печене. Лесно може да си спестите това главоболие, ако не намазнявате уреда по време на готвене, тъй като това дори не е необходимо. А ако не се налага да стържете залепнала мазнина, уредът лесно може да се забърше, след като изстине напълно.


Микровълнова фурна с грил

Микровълновата фурна е част от почти всяко домакинство. Добре сме запознати с основните й приложения - да претопля и размразява храна. Тук обаче бихме искали да се спрем на по-специфичния вид микровълнови - онези, в които е включена функцията за грил. Те имат реотани отгоре, които понякога са вградени и не се виждат. По презумпция, това би трябвало да прави фурната компактна, от типа "2 в 1" - парти грил + микровълнова. За съжаление, това не е съвсем така.

Практическият опит показва, че този тип фурни се амортизират много по-бързо от обикновените. Освен това, грилът обикновено е слаб и едва успява да изпече едни принцеси, пък какво остава за месо... По отношение на преносимостта - почти е невъзможно, тъй като големината на уреда не го позволява. Трудно е да се посочат граници, в които варира цената, тъй като e наистина много разнообразна. Със сигурност е по-висока от тази на парти грила и тостер пресата. Разбира се, срещат се някои много качествени МВ печки, които наистина разполагат с добър грил, но те обикновено са големи и скъпи.


Дали се спряхте на някой от тези уреди?

Ако ви трябва малък, лесно преносим и компактен уред за сандвичи - тостер пресата е за вас. Определено е най-безопасна, лесна за използване и най-икономична. В краен случай, парти грилът също ще свърши работа, но определено бихме ви посъветвали да избягвате закупуването на МВ фурна с грил. Това оскъпява самата микровълнова, а по отношение на функционалност - не допринася почти по никакъв начин.

Ако пък имате нужда от още професионални съвети по отношение на обновления и ремонт в кухнята, заявете проект при нас. В рамките на 24 часа ще получите най-добрите оферти от водещи професионалисти. Ще имате възможност да сравните техните профили и предложения, за да направите най-правилния избор!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
11 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта