С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

Публикувано на 01/09/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 7 702 пъти

Не е необходимо да разполагате с огромна градина, за да внесете цветно настроение у дома си. Саксийните цветя са идеално решение дори за по-малки жилища, като допринасят за усещането на уют и хармония.

Някои видове цветя изглеждат по-капризни от останалите, но съществуват десетки други, които не изискват специални усилия, за да направят апартамента ви весел и пъстър. Предлагаме ви кратка селекция на най-често отглежданите цветя за дома у нас, както и няколко препоръки за поддържането им в добро състояние.


Мушкато

Мушкатото, което се нарича още пеларгониум, е едно от най-често отглежданите цветя за дома в България. Съществува в най-различни разновидности и цветовете му могат да бъдат както бели, така и червени, розови, лилави, дори черни. Сандъчетата с мушкато са чудесна балконска украса, а най-хубавото е, че растението не изисква често поливане, обожава слънцето и обича да приема вода едва когато почвата му напълно изсъхне.

Можете лесно да го разсаждате и сами, а когато застудее, е достатъчно да го приберете на топло, като намалите поливането още повече. Запалените градинари ще ви препоръчат, преди настъпването на зимата, да извадите растенията от почвата, да почистите внимателно корените им от пръстта и да ги поставите в компост в широка саксия. Дори и да не го направите обаче, мушкатото спокойно ще преживее зимния сезон и, ако го дарите със свежа наторена почва през пролетта, отново ще ви радва с красивите си цветове.

Вижте още: Как да си направим красиви саксии от празни опаковки


Сакъзче

Сакъзчето много прилича на мушкатото, но е още по-топлолюбиво. Допълнителен плюс е склонността му да се отрупва със страшно много цвят и стремглаво да протяга клонки от саксията си, за да ги отпусне навън.

У нас се продават както висящи, така и полувисящи сакъзчета. Изберете своето растение според пространството, с което разполагате. Можете да разчитате, че това саксийно цвете, при достатъчно слънце, умерено наторяване и поливане, е способно да създаде неповторима декорация за вашия дом. Не забравяйте да премахвате увехналите цветчета, за да предоставяте възможност за спокойно разпукване на новите.


Фикус бенджамин

Това саксийно цвете се струва на някои прекалено капризно заради често случващото се падане на иначе красивите му листа. Бенджаминът обаче не се отказва от оперението си току-така, а само когато нещо не е наред с отглеждането му. Което може да означава: прекалено малко или прекалено много поливане, поставяне на течение, на тъмно или на студено. Ако избягвате да му причинявате някое от изброените и не му създавате стресови ситуации, като постоянно преместване от едно място на друго, вашият фикус ще ви се отблагодари с бърз растеж, гъста корона и здрави листа.


Теменужки

Теменужките са декоративно растение, което създава малко грижи, като същевременно краси дома през цялата година. Ако ги разсадите през пролетта, цветчетата им ще се гиздят на балкона или в градината ви цяло лято, та чак до средата на есента. Ако пък искате да окичите с тях вътрешните первази през неприветливия зимен сезон, разсадете ги през есента. Поливайте ги често и по малко, а от време на време проверявайте листата им за листни въшки. Ако забележите такива - без паника, с подходящ препарат гадинките се изчистват сравнително лесно.

И още нещо - дръжте теменужките на светло, но по възможност не целодневно под преките слънчеви лъчи. Цветчетата им са нежни и лесно прегарят при продължителен престой на слънце.

Вижте още: 12 хитри джаджи за терасата, които трябва да имате


Декоративни чушлета

Не са точно цветя, не са съвсем и зеленчук, но са ужасно симпатични и на практика могат да вършат работата и на двете. Декоративните чушлета не отстъпват по нищо и на най-красивите саксийни растения, а, ако стомахът ви е здрав и добре понася люто, можете и да похапвате от тях.

Растението е едногодишно, засажда се през пролетта, като семенцата не се покриват с много почва. Вирее на топло и харесва честото, но не прекалено поливане. В случай че декоративните ви чушлета изглеждат омърлушени, потърсете им ново място в дома си, по възможност изложено на повече слънчева светлина.

Не забравяйте, че MaistorPlus е насреща, ако решите да приложите не само ентусиазъм, а и професионализъм при организирането на по-големи градински пространства. Тук можете да откриете фирми, които биха ви помогнали да се сдобиете с мечтаната градина и биха ви консултирали по всички въпроси, свързани с нея. Пуснете заявка, сравенете получените оферти от озеленителите и изберете най-доброто предложение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
86 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта