Най-доброто място за мивката в кухнята

Публикувано на 17/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 19/07/2016 | Видяно 29 191 пъти

Когато правите ремонт на своята кухня, е добре да обмислите внимателно отделните елементи не само откъм дизайн, но и откъм разположение. Това важи с пълна сила и за мивката, като основна част от оборудването на всяка съвременна кухня. Ако разполагате с по-ограничен бюджет, препоръчваме да не я местите, макар че при реализирането на кухнята-мечта всеки детайл е от значение. Затова ви предлагаме няколко варианта за разположение на кухненската мивка, а за монтажа и избора на нейния дизайн, можете да получите квалифицирана помощ от нашите специалисти, като просто направите безплатна заявка в MaistorPlus.


Осигурете си невероятна гледка с мивка до прозореца

Разположението на мивката до голяма степен зависи от бюджета, който сте определили за ремонт на вашата кухня. Ако възможностите ви са ограничени, най-добрият вариант е да оставите мивката там, където е била. Това ще ви спести солидни суми от конструиране на ново водоснабдяване за вашата кухня, а и ще направи реновирането й много по-бързо. Но, ако в момента проектирате местоположението й, помислете колко приятно би било, докато прекарвате времето си до мивката, да ви обливат слънчеви лъчи и да наблюдавате какво се случва навън. Времето в кухненските задължения ще преминава далеч по-бързо.

Виж още: Как сами да отпушим канала на мивката


Обмислете разположението на мивката още на ниво проект

За щастие още в самото проектиране на много домове е замислено мивката да бъде до прозореца. Това не само ще ви даде много по-приятна гледка, отколкото ако насреща си имахте стена, но и ще позволи на много повече естествена светлина да влиза във вашата кухня. Подобно интериорно решение е изключително подходящо за малка кухня, а прибавянето на красиви завеси или щори към прозореца над мивката пък ще придаде много по-чаровно излъчване на цялото помещение.


Бъдете нестандартни, като заложите на кухненския остров

Ако разполагате с голяма кухня и вече сте избрали кухненски остров за нея, значи е време да помислите дали да не инсталирате мивката именно там. Преместването й със сигурност ще изисква по-голяма сума и помощ от специалист, но пък ремонт на кухня не се прави всеки ден, така че с пълно право може да експериментирате. Единият вариант е мивката на кухненския остров да бъде втора в помещението. Това означава възможност за вас да използвате допълнителна помощ от друг член на семейството при готвене или миене на съдове.


Превърнете мивката в основен акцент

Другата опция е тази мивка да бъде и основна за помещението. Това обаче никак не е нова екстравагантна приумица, защото все повече домакинства залагат на многофункционални кухненски острови, които, разбира се, разполагат и с мивка. Ако обичате всичко да ви бъде под ръка и в кухненския ви остров са инсталирани още котлоните, кошчето за боклук или пък шкафовете, в които държите хранителни продукти, тази интериорна идея е подходяща именно за вас.


Направете кухнята по-удобна с инсталирането на две мивки

Както вече споменахме, наличието на две мивки в кухнята ще даде възможност на повече хора да работят едновременно в нея. Това улеснение обаче със сигурност означава по-големи разходи, както за монтаж, така и за вода. Затова обмислете внимателно дали броят на членовете на семейството ви предполага използването на две мивки в кухнята. Със сигурност е голямо улеснение, ако не само вие се заемате с кухненските задължения. Два пъти по-бързо свършена работа!


Интересна идея, съчетаваща всички предимства на двойната мивка на едно място

Обикновено едната мивка е по-голяма и е част от кухненския модул, разположена в близост до миялната машина за по-лесно поставяне на съдовете. Другата често е по-малка и се използва за измиване на готварски продукти или за тези съдове, които изискват миене на ръка. Наличието на две мивки в кухнята придобива смисъл, само ако те реално влизат в употреба, затова ако просто искате да внесете доза екстравагантност във вашата кухня, ви препоръчваме да потърсите по-евтин вариант.

Виж още: Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали


Не обръщайте гръб на своите гости

Тази интериорна идея предполага вграждането на мивката в кухненския остров или в барплота, който разделя кухнята от трапезарията например. Това ви дава възможност да продължите приятните разговори с вашите гости, докато приготвяте вкусна вечеря или пък миете съдовете след нея. Също така създава усещането за значително по-голям простор и откритост на помещението. Освен това, този вариант ще придаде на вашата кухня много по-интересно излъчване, тъй като сравнително малко домакинства залагат на него.


"Затворете" мивката в ъгъла

Това нетрадиционно кухненско решение ви дава възможност да оползотворите така наречените "мъртви зони" във всяко помещение. Те са местата, които трудно можете да използвате ефективно, но пък ако можехте, щяха значително да ви улеснят. В кухнята това обикновено са именно ъглите. Затова мивката, разположена в ъгъла, ви дава много повече пространство за готвене например.


На какво обаче да обърнете внимание, преди поставянето на ъглова мивка?

Разбира се, както всяко друго интериорно решение, и това има своите недостатъци. Те се свеждат до факта, че подобни мивки обикновено са по-малки и неудобни за миене на по-големи съдове, защото не разполагате с достатъчно място встрани. И, тъй като не са толкова популярни, е възможно изборът ви откъм дизайн, цветове и материал да е ограничен. Но винаги бихте могли да разчитате на мебелите по поръчка, които биха паснали на всяко ваше интериорно желание.


Открийте точен професионалист за вашия интериорен проект

Кой от тези варианти ви се струва най-подходящ за вашата кухня? Споделете с нас резултатите и не забравяйте, че за качествения ремонт на кухнята, освен интересна идея, се изисква и намесата на квалифициран специалист. Затова направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и до 24 часа очаквайте предложения от майстори и се запознайте с мнения от предишни потребители, които да улеснят за вас това интериорно начинание!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта