Как да монтираме сами вентилатор в банята

Публикувано на 01/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 19/07/2016 | Видяно 22 436 пъти

В днешно време е препоръчително за всяко домакинство да има вентилатор в банята. Той е верен помощник в борбата с плесента и мухъла, и ще удължи живота на боята и подовата настилка в едно от най-важните помещения на дома. За да се поддържа добрия му вид и хигиена обаче, понякога само упоритото чистене не е достатъчно и ремонтът е неизбежен. В такъв случай направете безплатна заявка в Maistorplus, за да намерите най-походящия специалист за обновяването на вашата баня. Ако пък сте решили сами да се заемете с поставянето на вентилатора в нея, ние ще ви покажем как да го постигнете в няколко лесни стъпки!

Какво ви е необходимо?

  • Отвертка
  • Комбинирани клещи
  • Винтоверт
  • Джобно ножче
  • Винтове
  • Силикон/лепило
  • Въздухопроводна тръба

Виж още: 6 съвета преди да започнете ремонт на баня


Стъпка 1: Как да изберем вентилатор?

За да функционира безпроблемно и да осъществява добра вентилация във вашата баня, вентилаторът трябва да бъде с подходящ дебит. За изчисляването му обаче не са ви необходими познания по висша математика, а само една проста формула: D=V.p.k (m3/h). В нея "V" е обем, "p" показва колко пъти трябва да се смени въздухът в помещението за 1 час (за баня средно около 5 пъти), а "k" отразява каква част от помещението е заета от мебели, като стойността му се избира в интервала 0,7-0,95. Тук е моментът да отбележим, че колкото повече мебели има, толкова по-малка е стойността на показателя k. Така ако вземем например баня с обем 8.30 м3, дебитът на вентилатора трябва да бъде D = 8,3 x 5 x 0.7 = 29,05 m3/h.


Стъпка 2: Къде да го поставим?

Освен дебита на вентилатора, от ключово значение е неговото местоположение. Уверете се, че той е инсталиран стабилно между две греди и по пътя на въздухопровода няма никакви препятствия. Най-оптималното решение е да поставите вентилатора точно по средата между душа и тоалетната, макар че това не винаги е възможно. Важно е да вземете предвид и големината на вашата баня, защото по-големите помещения обикновено изискват повече от един вентилатор, за да се осъщестява добър въздухообмен.


Стъпка 3: Свързване на вентилатора

Идва ред и на свързването на вентилатора. То изисква задължително да изключите захранването, както и да следите инструкциите за свързване на вентилатора, описани от производителя. Ако все пак срещате затруднения, не се колебайте да направите заявка в MaistorPlus напълно безплатно, за да получите съдействие от квалифициран специалист.


Стъпка 4: Особеностите на монтажа

Тази стъпка зависи от местоположението на вентилатора, но ако то е на стената, ще се наложи да изрежете парче от гипсокартона със съответен размер. Ако вентилирането се осъществява през покрива, може просто да ви е необходим достъп до таванското помещение.


Свържете въздухопровода към тялото на вентилатора

Монтирайте вентилатора върху стабилни греди с помощта на винтоверт и съответно винтове, след което се уверете, че е устойчив. След това свържете въздухопровода към тялото на вентилатора според указанията на производителя.


Стъпка 5: Отбележете изходната точка

Използвайте въздухопровода, за да отбележите изходната точка на парата (през комина или стената), след което отбележете центъра с химикалка. Пробийте дупка през центъра на тази точка, така че да бъде видима отвън.


Ами ако въздухът минава през покрива?

Ако въздушната струя минава през покрива, с джобно ножче отстранете покритието му там, където трябва да бъде поставен отдушникът.


Стъпка 6: Осигурете устойчивост и покритие за външните части

Ако инсталирате вентилатора на стената на дома си, осигурете някакво покритие за изходната дупка. Това ще попречи на дъжда и снега да влизат в дома ви. Използвайте силикон или лепило, за да прикрепите външния изход на въздухопровода към дома си.

Виж още: 9 различни стила за интериора на банята


Стъпка 7: Устойчивост на въздухопровода и окабеляване

Осигурете стабилността на въздухопровода и го свържете с отдушника. Облепете с тиксо мястото на свързка, за да не излиза парата и се уверете, че вентилаторът, въдухопроводът и отдушникът са монтирани възможно най-устойчиво.


Прикрепете внимателно към покрива

За монтиране на покрива, премахнете керемидите около изходната точка, така че да съвпадат с формата на вентилационния отвор. Можете да добавите силикон около отдушника за допълнителна устойчивост или да го прикрепите с пирони.


Финални стъпки за вашия нов уред

След това довършете окабеляването в съответствие с инструкциите на производителя. Поставете лицевия панел на вентилатора и включете захранването. Готово! Виждате, че има пипкави моменти, доста стъпки за следване и не всеки би отделил нужното време за тази дейност.

Отново напомняме да не рискувате със самостоятелното поставяне на вентилатор за баня, ако не сте уверени в уменията си, тъй като това може да ви коства много. В случай че имате нужда от помощ при монтажа на вентилатора или пък ви предстои цялостен ремонт на банята, направете безплатна заявка в MaistorPlus и изберете най-подходящия вариант за вашия дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта