Направете си сами разглобяема къщичка за игра

Публикувано на 05/03/2015 от Ани Атанасова | Последна редакция на 11/12/2018 | Видяно 10 451 пъти

Какво по-хубаво от разглобяема къщичка за игра, която сте направили абсолютно сами, в която детето ви да прекарва време и да се забавлява? Сбъднете всепризнатата от малки и големи мечта за лична крепост и направете малчуганите щастливи. Не се отказвайте от намерението си, само защото ви се струва, че е прекалено трудно. Тук ще ви покажем, че подобен проект е напълно по силите на всекиго. За да разберете как да го изпълните, прочетете следващите редове и запретнете ръкави. Ако имате по-грандиозни идеи и имате нужда от помощ, пуснете заявка в MaistorPlus и се свържете с креативни специалисти, които да изработят уникални мебели по ваш избор.



Да начертаем план за къщичката!

Ако домът ви не е особено просторен, една разглобяема къщичка би била перфектното решение. Когато не се използва, бързо и лесно се прибира в килера. Материалите също трябва да са сравнително леки и евтини, така че да не се налага да пипате спестяванията си. Възможностите варират между по-дебел фазер и пенокартон. В случая с проекта, който ви представяме в настоящата публикация, е използван вторият вариант. 

На показаната тук снимка можете да видите чертеж, от който да се ориентирате какви са необходимите мерки за всяка част на къщичката. Разбира се, можете да измислите и свой собствен дизайн, като отново е важно да изготвите план за него. На първо време си скицирайте общата визия на картонената постройка, а след това преценете всеки компонент колко голям трябва да бъде. 


Разчертаваме елементите на къщичката

След като вече имате изготвен архитуктурен план, е време да разчертаете върху картонените плоскости отделните компоненти от вашата симпатична къщурка:

  • Препоръчително е да си намерите дълга линия или стабилна рулетка, за да сте сигурни, че ще работите бързо и качествено. Шивашки линеал също би влязъл прекрасно в употреба.
  • Съветът ни е да използвате молив вместо маркер, за да можете лесно да нанасяте корекции, когато такива се налагат. 
  • Най-добре е в ролята на "работна маса" да влезе подът в някоя от по-просторните ви стаи, за да ви бъде максимално удобно по време на творческия процес. Там спокойно ще можете да разположите обемните листове картон и да действате. 


Очертаваме облите и кръгли форми

Както ви показахме от самото начало, къщичката, която майсторим тук, не разполага само с прави линии, а си има и своите извити форми. Това несъмнено и придава чаровен нюанс на който всяка малка принцеса би се зарадвала. Добрата новина е, че не е нужно да търсите големи пергели, за да направите кръглите очертания. Имате свободата да използвате каквото ви е под ръка, за да направите облите форми – големи чинии, купи, тави и каквото друго ви дойде наум. Изрежете със сантиметър повече рамката на вратата, за да бъдете сигурни, че самата врата ще се приплъзва лесно.

Виж още: Детски легла, вдъхновени от приказките


Да се погрижим за вратата

Идва ред и на една малко по-предизвикателна на пръв поглед част от проекта, каквото е закрепването на вратата. Единият вариант е да използвате истински панти, направени от олекотен материал, например безвредна пластмаса. Ако това ви се струва прекалено сложно и не искате да се занимавате с истински панти, можете да залепите едната част на вратичката с гафер. Не забравяйте да я подсигурите и от двете страни, в случай че отрочето ви е малко по-буйно и има опасност да разглоби къщичката, докато е в нея. Можете да изработите и модел без вратичка, при който има само сводест отвор, осигуряващ частично усамотение.


Да декорираме къщичката

Ако имате желание да декорирате новата крепост на детето си, можете да използвате най-разнообразни материали. За всеобщо веселие можете да включите цялото семейство в украсяването, като гарантираме, че ефектът ще бъде поразителен. Не слагайте граници на въображението си и смело изрисувайте стените по ваш дизайн. Дори не е задължително да имате предварително намислен такъв. Напълно в реда на нещата е да действате, водени от моментни пориви на творческа импровизация. Така дори ще се получи още по интересно. Ваш е изборът дали да заложите на по-изчистени и нежни решения, както и при показаната в настоящата публикация къщичка, или да я украсите с цели приказни сюжети например.  


Сглобете и останалата част от къщичката

Вече сте се справили с вратата и можете да се поздравите, че този етап е успешно завършен. След като сте готови с това ви остава просто да сглобите останалите страни на къщата. За ваше улеснение можете да повиката половинката си за помощ. Следвайте плана, който предварително сте си начертали, за да сте сигурни коя стена с коя се съединява. Преценете дали ще ви е по-удобно да съединявате елементите в хоризонтално или изправено положение. Все пак, вторият вариант е една идея по-удачен, защото пред очите си ще виждате как върви строежът и при необходимост ще реагирате веднага с бързи корекции. 


Къщичката е готова!

Прекрасната разглобяема къщичка за игра, на която хлапето ви несъмнено ще се зарадва, е вече готова. Още по-хубаво е, че е достатъчно лека, за да може лесно да сменя адреса си, според това коя част от дома ви е терен за игри към даден момент. Ако пък предпочитате и имате достатъчно пространство за по-масивно детско скривалище, но не сте уверени в способностите си да го изработите, винаги можете да разчитате на специалистите по мебели в MaistorPlus. Опишете и изпратете проект, напълно безплатно, и за кратко време ще получите конкурентни оферти, които да сравните. Изберете най-добрата за вас, като не пропускайте да видите репутацията на всеки кандидатствал изпълнител и споделените отзиви от предишни клиенти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Ралица Пламенова VIP
Цялостен ремонт, София
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта