Монтаж на вана

Публикувано на 20/06/2014 от Адриана | Последна редакция на 17/10/2016 | Видяно 23 352 пъти

Вашата нова вана трябва да бъде съобразена с цялостната визия и пространството в банята. Най-широко разпространени и достъпни като цена са ваните с правоъгълна форма. Те пасват добре в стандартна или малка баня, където пък е препоръчително ваната да бъде вградена или ъглова.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Ако помещението е достатъчно голямо и искате да бъдете по-нетрадиционни, можете да изберете вана с асиметрична или обла форма. Все по-популярни напоследък стават и хидромасажните вани, с които релаксът в домашна обстановка ви е гарантиран. Най-скъпият вариант за вана е тази, която стои само на крачета. При този модел се срещат интересни дизайнерски изпълнения на формата, орнаментите и изработката на крачетата.

Материал

Видът на ваната е ключов фактор за установяване на нейните качествени характеристики и цена. Материалът, който е използван за изработката й, ще определи здравината, стабилността и лесната й поддръжка. Повечето съвременни вани се изработват от порцелан или фибростъкло и са на по-достъпни цени. Пригответе си средно между 170 лв. и 300 лв. По-луксозните модели са от дърво или желязо. Типична за по-старите жилища е чугунената вана. Освен че е ретро, тя е по-тежка и обемиста, а цената й може да достигне над 3000 лв. Дървото също не отстъпва в тази класация и държи позициите за стилна визия. В зависимост от размера и използваната дървесина, тук цените варират между 1800 лв. и 4600 лв.


Монтаж на вана

Ваната е страхотно допълнение към всяка баня и идеално средство за отмора след дълъг работен ден. Монтирането на ваната, обаче, не е толкова приятно преживяване и ви препоръчваме да ползвате услугите на професионалисти, които са запознати с тънкостите на занаята. Разходите ви около тази дейност ще бъдат свързани както с избора на самата вана, така и с цени за транспорт и монтаж.

Размер

За да изберете подходяща вана, първо трябва да определите местоположението й и да вземете точни размери. Важно е ваната да бъде монтирана в близост до отточната тръба. Премерете дължината и широчината на мястото, с което разполагате, а след това измерете и широчината на вратите, през които трябва да мине вашата покупка. При определянето на размера на ваната трябва да вземете предвид и собствената си височина. Хората със среден ръст ще се чувстват удобно във вана с дължина от 152 см и дълбочина между 35 см и 44 см, докато по-високите трябва да търсят вана с дължина над 180 см и дълбочина до 54 см.

Вижте още: Как се монтира поддушово корито в 5 стъпки


Монтаж на вана

Монтажът на ваната зависи изцяло от избрания от вас модел, както и от индивидуалните ви предпочитания. Обикновено той се извършва след като плочките на пода и по стените в банята са залепени. Важно е стените да осигуряват прави ъгли, за да не се получат фуги, които в последствие трудно ще се скрият. Преди да се постави на избраното място, ваната се нивелира с помощта на предназначените за това крачета. Някои производители предлагат и специална метална рамка, с която се осигурява по-голяма стабилност. След това се монтират и страничните панели.

Друг вариант е при монтирането ваната да бъде вградена. За целта основата трябва да бъде иззидана и облицована с избран от вас материал. В този случай е по-добре монтажът да се извърши преди поставянето на плочките. Тази услуга ще ви струва по-скъпо и ще отнеме малко повече време.

Цени

Самият монтаж на ваната ще ви струва между 60 лв. и 180 лв., а ако дейността включва демонтаж и изнасяне на стара вана, си пригответе още между 30 лв. и 80 лв. Факторите, които определят това отклонение в цените са много, но някои от тях са видът на ваната, обемът работа и натовареността на изпълнителите.

В MaistorPlus можете да сравните различни оферти за монтаж на вана от майстори и фирми във вашия район. Направете безплатна заявка в сайта и изберете подходящ изпълнител, който да монтира новата ви вана.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта